Upopulær dommer fra VB - AGF kampen fik ufrivillig pause: Fjernet fra samtlige kampe

03/06/2019

Henrik Rothenbücher

Stemningen fejlede aldrig noget på Vejle Stadion, hvor dette billede er fra et af de første opgør i denne sæson mod FC Midtjylland Foto: Vejle-boldklub.dk
Det er desværre ikke noget, der får Vejle Boldklub tilbage i Superligaen igen, men det må alligevel glæde en masse VB-fans, at der har været en konsekvens for dommer Peter Munch Larsen, efter den indsats han leverede i den afgørende kamp mellem Vejle Boldklub og AGF.

Mest læste i dag

I går blev den sidste kamp i Superligaens sæson 2018/2019 afviklet, men det blev allerede klart for to uger siden, at Vejle Boldklub i den kommende sæson ikke skal være at finde i den bedste række.

Marginalerne var ikke med Vejle i den afgørende kamp mod Hobro, men kampen mod Hobro havde måske slet ikke været nødvendig, hvis en vis kamp tidligere i nedrykningsspillet var gået anderledes. Det er naturligvis den forrykte kamp mellem Vejle Boldklub og AGF der tænkes på, for denne lettere bizarre kamp afgjorde nemlig definitivt Vejles skæbne.

Inden dette opgør havde VB spillet fortrinligt i nedrykningsspillet, hvor udsigterne ellers så mere end dårlige ud, da målmand Thomas Hagelskjær med et stort drop den 17. marts mod Esbjerg sørgede for, at Vejle kom i den svære pulje 1.

Mange mål, offensivt spil og masser af point vækkede dog et nyt håb i Nørreskoven, hvor Vejle ikke blot stod til at kunne erobre tredjepladsen i gruppespillet, men faktisk kunne snige sig op på en 2. plads og dermed endegyldigt sikre sig en ny sæson i Superligaen. Men så kom kampen mod AGF.

Hvad skete der egentlig?

Vejle gik ind til kampen med tro på tingene, og AGF der allerede var sikret overlevelse, stillede op med et decimeret hold. Det var til at se, for Vejle dominerede fra kampens begyndelse, og det næsten fyldte stadion duftede overlevelsen.

I det 33. minut gik det dog galt for første gang, da Allan Sousa fik en mindre hjerneblødning og et direkte rødt kort, da han både slog og nikkede en skalle i brystet på AGFs Jakob Ankersen, der kort forinden havde fjernet benene på Vejles farligste offensiv.

Det gjorde opgaven svære for Vejle, der dog fortsatte med at lægge tryk på AGF. I det 37. minut scorede Vladlen Yurchenko efter et dommerkast, og her opstod der masser af polemik. Skulle der dømmes mål, skulle der være målspark og skulle Jens Stage for AGF have en udvisning for sit hårde skub mod Vejles midtbanemand?

Vejle udviste fairplay og lod AGF løbe uhindret ned at score, da bolden blev givet op efterfølgende. Nu kunne kampen fortsætte, og da Yurchenko scorede for anden gang i det 44. minut og dermed bragte Vejle foran, virkede det også til, at man pludselig havde glemt alt, hvad der var hændt i første halvleg. Desværre for Vejle og Peter Munch Larsen, så var kampens dommer ikke færdig med at sætte sig selv i fokus.

Anden halvleg var fyldt med tilfældige domme til begge mandskaber, og utilfredsheden begyndte i den grad at brede sig på lægterne, da Patrick Mortensen udlignede for gæsterne i det 57. minut.

Det var dog først til sidst i kampen, at det virkelig stak helt af. I det 86. minut blev der begået et frispark tæt på Vejle-målet, da AGF forsøgte sig med en omstilling. Dommeren kvitterede med et gult kort til forsvarsspiller Mads Greve, og alt i mens dette skete, skyndte AGF-spillere at sætte bolden i gang.

Normalt ville dommeren have ladet fløjtet lyde, og bedt AGF-spillerne afvente situationen, men fløjten forblev tavs, og dermed kunne AGF let score til stillingen 3-2, da flere af Vejles forsvarsspillere var i færd med at tale med dommeren i stedet for at passe deres positioner i forsvaret.

I forbindelse med scoringen til 3-2 var der så meget utilfredshed på lægterne, at en tilskuer valgte at kyle en stor skraldespand efter linjevogter Danny Kolding på den ene langside. Her frygtede man kort for en afblæsning af kampen, men flere Vejle-spillere med Kjartan Finnbogason i front gik ud og bad tilskuerne falde til ro, så de kunne spille kampen færdig.

Et enkelt point kunne nemlig være nok for at Vejle i det mindste kunne nå en vigtig tredjeplads, men det håb blev endegyldigt knust i en sen omstilling, da indskiftede Tobias Sana bragte AGF på 4-2, Han gav dermed Vejle Boldklub det endelige dødsstød, selvom Yurchenko havde mulighed for at skabe fornyet spænding i det 97. minut, hvor han misbrugte et straffespark. Vejle kunne ikke længere nå andet end 4. pladsen, og de skulle derfor ud i de afgørende kampe mod Hobro, som jo desværre endte med et Superliga-exit.

Dommeren sendt i skammekrogen

Og nu til det, som det hele i sidste ende handler om. Kampens dommer Peter Munch Larsen var en vældig upopulær mand i Vejle den 21. april. Da dommeren forlod banen, blev han overdynget med skældsord og spytklatter, fra de sydende tilhængere iført rødt.

Dommeren valgte efter kampen at udtale sig til TV3 Sport, hvor han forsvarede sine kendelser i henhold til fodboldloven, men det ændrede ikke på, at hans præstation blev debatteret i stort set samtlige medier, podcasts og hvad de ellers hører til.

Stod det til Vejle Boldklubs tilhængere og højst sandsynligt også spillere, så skulle Peter Munch Larsen aldrig dømme en fodboldkamp på højeste niveau igen. Det ønske har de fået opfyldt, hvert fald indtil videre, for ifølge Ekstra Bladets oplysninger, så er dommeren blevet sendt en tur i skammekrogen efter netop det afgørende opgør.

Efter kampen blev dommeren taget af samtlige opgør i Superligaen frem mod sommerpausen. Dommerudvalget mente altså, at Peter Munch Larsen havde brug for en pause efter det opgør.

Ekstra Bladet menes at vide, at dommeren skal til at hæve sit niveau fremadrettet, ellers peger pilen mod, at han skal dømme i de lavere rækker i fremtiden.

Konsekvensen bringer desværre ikke Vejle Boldklub tilbage til Superligaen, men der vil nok være mange VB-fans og spillere, der alligevel vil glæde sig over at ‘Retfærdigheden sker fyldest’