Et nyt studie har identificeret fire kosttilskud, der kan være effektive til behandling af depression. Selvom de ikke erstatter psykoterapi og ordineret medicin, betragtes disse kosttilskud som en værdifuld form for selvomsorg.
Urtebaserede midler er ikke en passende erstatning for psykoterapi og medicin, men eksperter siger, at de er en af de mest brugte former for selvhjælp.
Ifølge data fra amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC) rapporterede 21 millioner voksne og 3,7 millioner teenagere i USA at have haft mindst én alvorlig depressiv episode i 2021.
Man anslår, at henholdsvis 61 % af voksne og 40,6 % af teenagere modtog behandling. I Storbritannien menes det dog, at færre end 15 % af personer med depressive symptomer får behandling.
Et nyt studie offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Pharmacology beskriver visse urtebaserede lægemidler som 'en værdifuld del af forebyggende og understøttende selvbehandling mod depressive symptomer'. Der er dog også andre, som forskerne ikke finder pålidelige.
Ud af 64 kosttilskud blev kun fire betragtet som sikre og effektive mod depression. For at underbygge deres konklusioner analyserede forskerne 64 forskellige typer kosttilskud i 1367 studier og 209 kliniske forsøg.
Overraskende nok var 41 kosttilskud kun testet i ét forsøg. De resterende blev organiseret i kategorier ud fra deres effektivitet. Her er, hvad de fandt:
Kosttilskud med blandet evidens:
Melatonin
Magnesium
Curcumin
Kanel
Hjulkronet blomster (Équio)
C-vitamin
D-vitamin
Calcium
Kosttilskud vurderet som 'lovende' mod depression, men som kræver mere forskning:
Folsyre
Lavendel
Zink
Tryptofan
Rosenrod (Rhodiola)
Citronmelisse
"Af disse er kamille, lavendel, citronmelisse og Echium produkter, der bruges hyppigt, og de bør prioriteres i fremtidige undersøgelser af deres sikkerhed og effektivitet," skriver forskerne.
Til sidst blev kun fire kosttilskud betragtet som 'relativt veletablerede produkter':
Omega-3
Perikon (Johannesurt)
Safran
Probiotika
Dataene viste, at safran 'ikke er signifikant anderledes end antidepressiv medicin', og omega-3 havde 'betydelige effekter på reduktion af depressive symptomer sammenlignet med placebo'.
Faktisk fandt en undersøgelse fra 2021, offentliggjort i tidsskriftet Molecular Psychiatry, at omega-3-tilskud markant kunne reducere mængden af kortisol - et stresshormon - i kroppen.
Perikon 'viste lignende effektivitet og lavere frafaldsrater sammenlignet med antidepressiv medicin' i 27 studier. Interessant nok reducerede probiotika depressive symptomer sammenlignet med placebo, 'med størst effekt hos personer med egentlig depressiv lidelse'.
En nylig undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet npj Mental Health Research viste, at probiotika kan reducere negativt humør på bare to uger ved at øge mængden af 'gode' bakterier i tarmen.
"Dette studie giver et virkelig nyttigt overblik over, hvor vi står i forhold til kosttilskud mod depression. Det, der især fangede min opmærksomhed, var, at de analyserede 64 forskellige produkter, men kun fandt solid evidens for fire," sagde De Borrah Wright, overlæge ved børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling på NYC Health + Hospitals - Kings County, til Health.
Ligesom med al anden ny medicin, herunder kosttilskud, er det vigtigt at undersøge det grundigt. Ikke alle kosttilskud er ens, og bare fordi noget virker for én person, betyder det ikke nødvendigvis, at det vil virke for dig.