Hyppigt forbrug af denne almindelige medicin, der virker på nervesystemet og behandler en række sygdomme, kan føre til hurtigere aldring hos ældre voksne, ifølge et nyt studie.
Undersøgelsen, der er offentliggjort i JAMA Open Network, konkluderer, at høj eksponering for antikolinerge lægemidler, som bruges til behandling af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), blæresygdomme og Parkinsons sygdom, er forbundet med et hurtigere fald i fysisk funktion i alderdommen.
Antikolinerge lægemidler blokerer virkningen af signalstoffet acetylcholin, som spiller en central rolle i nervesystemets funktion.
Ved at hæmme acetylcholin påvirker disse lægemidler flere vigtige kropsfunktioner, som styres af nervesystemet. Deres sløvende og kognitive bivirkninger kan dog ophøre, hvis man stopper med at tage dem.
Det er endnu ikke fuldt ud klart, om længerevarende brug af disse lægemidler er forbundet med vedvarende nedsat fysisk funktion, siger forskerne ifølge The Independent.
Tidligere studier indikerer, at regelmæssig brug af antikolinerge midler kan have en vedvarende effekt over tid, hvilket betyder, at al tidligere eksponering kan have samme effekt på den aktuelle risiko for fysisk tilbagegang.
Det nyeste studie undersøger effekten af samlet eksponering for disse lægemidler over en periode på ti år og tager højde for variationer i intensitet, varighed og tidspunkt for tidligere brug.
Forskerne overvågede ændringer i ganghastighed og grebsstyrke hos over 4.000 ældre voksne over tid og sammenlignede dette med deres eksponering for antikolinerge lægemidler, baseret på data indsamlet fra februar 1994 til marts 2020.
rebsstyrken syntes ikke at være påvirket, men højere eksponering for antikolinerge midler var forbundet med en større nedgang i ganghastighed.
"Højere antikolinerg eksponering var forbundet med accelereret fald i fysisk ydeevne. Akkumuleringen af tab over tid kan få klinisk betydning," skrev forskerne.
Disse fund er vigtige, da skrøbelighed samt ændringer i balance og gang i stigende grad forbindes med dårligere helbredsmæssige resultater, herunder handicap og dødelighed.
Forskerne opfordrer til at minimere brugen af antikolinerge lægemidler for at fremme sund aldring.
"Vi leverer nye fund ved at tage højde for tidsvarierende antikolinerg eksponering og undersøge den årlige ændringsrate i fysisk funktion," skrev de i studiet.
"Antikolinerge midler er forbundet med en række bivirkninger hos ældre voksne. Derfor er det vigtigt, at klinikere undgår at ordinere dem, medmindre det er nødvendigt, ordinerer den lavest mulige effektive dosis og regelmæssigt revurderer patienterne for at identificere muligheder for at nedtrappe medicineringen og minimere potentielle skader."