Forskerne har fundet enorme saltlagepøle, der fungerer som dødszoner. Disse dødsfælder, der blev fundet tusindvis af meter under havoverfladen, indeholder så høje koncentrationer af salt og mangler ilt i en sådan grad, at enhver skabning, der svømmer ind i dem, straks bliver lammet eller dør.
Selvom disse såkaldte 'dødspøle' virker ugæstfrie, mener forskere, at de kan give afgørende indsigt i livets oprindelse på Jorden og muligvis endda give spor i søgningen efter liv i rummet.
Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Nature Communications er disse unikke økosystemer blandt de mest ekstreme miljøer på planeten og kan ligne forholdene på fjerne 'vandverdener' uden for vores solsystem.
Opdagelsen blev gjort af et forskerhold ledet af professor Sam Purkis fra University of Miami. Ved hjælp af fjernstyrede undervandsfartøjer og sonder dykkede forskerne ned i graven i Det Røde Hav mellem Afrika og Den Arabiske Halvø. Deres mål var at kortlægge hidtil uudforskede dele af havbunden og undersøge unikke geologiske formationer.
I stedet fandt de en række saltlagepøle, der bedst kan beskrives som lommer af ekstremt saltholdigt vand, der ligger på havbunden og danner nogle af de mest ugæstfrie miljøer på Jorden. Disse pøle er så tætte og iltfattige, at de fleste havdyr ikke kan overleve i dem.
Purkis beskrev dem som naturlige dødsfælder, hvor fisk eller andre væsner, der ved et uheld svømmer ind, øjeblikkeligt bliver lammet eller dør. Større rovdyr har endda lært at vente ved deres kanter for at fange hjælpeløse byttedyr, når de glider ud i det dødelige vand.
På trods af deres fjendtlige natur kan disse ekstreme miljøer give et glimt af Jordens fjerne fortid. Forskere mener, at livet på Jorden måske først opstod i dybhavsbetingelser, der minder om disse pøle. De unikke sedimentlag på bunden af dem kan også bevare en uberørt optegnelse over Jordens miljøhistorie, da der ikke er marine dyr til at forstyrre havbunden.
Ud over at give indsigt i Jordens tidlige liv kan disse pøle også vejlede forskningen i liv på andre planeter og måner. Forskere spekulerer i, at lignende saltholdige miljøer kan eksistere under de iskolde overflader på Jupiters måne Europa, Saturns måne Enceladus og endda på exoplaneter i fjerne stjernesystemer.
Selvom disse pøle er videnskabeligt værdifulde, forbliver de nogle af de mest dødelige steder i havet. Enhver fisk eller blæksprutte, der driver ind i dem, bliver hurtigt immobiliseret, hvilket gør dem til let bytte for rovdyr, der lurer i nærheden. Det skriver Daily Galaxy.
Forskerne er kun lige begyndt at afsløre mysterierne i Det Røde Havs saltlagepøle. Efterhånden som de fortsætter deres udforskning, kan de finde flere spor om livets oprindelse, Jordens historie og muligheden for liv andre steder i universet.