Milliarder kilometer væk skal Voyager 2 spare på strømmen: Om få år kan det være slut

Af: Lucas Andreas

|

15/10/2024

Videnskab
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Den verdenskendte rumsonde skal spare på strømmen.

Lige nu læser andre også

Voyager 1 og 2 har opnået ikonisk status som de fjerneste menneskeskabte objekter i rummet.

Siden deres opsendelse i 1977 har de sendt uvurderlige data tilbage til Jorden og krydset over i det interstellare rum—Voyager 1 i 2012 og Voyager 2 i 2018.

På trods af afstanden på milliarder af kilometer er der stadig radiokontakt med sonderne, men det kræver næsten 40 timer for signaler at rejse frem og tilbage mellem Jorden og Voyager 2.

I 2023 opstod en midlertidig krise, da kontakten med Voyager 2 blev afbrudt i to uger.

Årsagen var en fejl i antennens position, som resulterede i, at signalerne ikke kunne nå sonden.

Efter justeringer blev forbindelsen heldigvis genoprettet. Men nye udfordringer er dukket op, da sonden står over for strømmangel, hvilket har tvunget NASA til at slukke for et af dens instrumenter, der måler plasma, for at spare energi.

Det skriver det norske medie Forskning ifølge Abcnyheter.

Selvom det nu lukkede instrument spillede en afgørende rolle i at bekræfte, at Voyager 2 havde forladt solsystemet, er det nu mindre relevant.

Nasa har prioriteret de resterende fire instrumenter, som fortsat leverer data om magnetfelter og partikler i det interstellare rum. Flere af sondens systemer er dog blevet slukket gennem årene, inklusive kameraerne, som blev deaktiveret i 1989.

Kun strøm til få år

Voyager-missionen står dog over for sin største udfordring endnu: strømmangel. Begge sonder drives af RTG'er (radioisotopgeneratorer), der producerer elektricitet ved hjælp af radioaktivt plutonium.

Generatorerne har en begrænset levetid, og eksperter vurderer, at Voyager 1 og 2 måske kun har få år tilbage med strøm. Nasa håber at kunne holde sonderne kørende indtil 2026, men intet er sikkert, da energikilden svinder.

Anbefalet til dig