En ny rapport fra Storbritanniens sundhedsmyndighed UK Health Security Agency (UKHSA) afslører en bekymrende stigning i tilfælde af tyfus og paratyfus i England, Wales og Nordirland.
Ifølge de foreløbige data var der 702 tilfælde i 2024, hvilket er en stigning på 8 procent i forhold til 2023 og det højeste årlige antal registreret til dato.
Sygdommene, som forårsages af Salmonella-bakterier og spredes via forurenet mad eller vand, bliver for det meste pådraget i udlandet. Alarmerende nok er antibiotikaresistent tyfus stigende i lande som Pakistan, hvilket gør behandlingen vanskeligere og sundhedsrisikoen større, oplyser UKHSA.
En rapport fra BBC anslår, at der hvert år forekommer 13 millioner tilfælde af tyfus og paratyfus A, hvilket resulterer i omkring 133.000 dødsfald.
Tilstanden rammer især skolebørn i Asien og Afrika. Selvom sygdommen ofte overses i den udviklede verden, forbliver den en alvorlig trussel - især i en moderne, globalt forbundet verden.
Forskning offentliggjort i 2022 viser, at Salmonella enterica serovar Typhi (S. Typhi), der forårsager tyfus, er ved at udvikle omfattende antibiotikaresistens. Denne bekymrende udvikling betyder, at stærkt resistente stammer hurtigt erstatter de stammer, der stadig kan behandles med nuværende medicin.
I øjeblikket er antibiotika den eneste effektive behandling mod tyfus. Men i løbet af de sidste tre årtier er S. Typhis resistens over for almindeligt anvendte orale antibiotika støt vokset og spredt sig.
Studiet analyserede det genetiske materiale fra 3.489 S. Typhi-stammer indsamlet mellem 2014 og 2019 i Nepal, Bangladesh, Pakistan og Indien, og viste en markant stigning i tilfælde af ekstremt lægemiddelresistent (XDR) Typhi.
Disse XDR-stammer er ikke kun immune over for ældre behandlinger som ampicillin, chloramphenicol og trimethoprim/sulfamethoxazol, men viser også stigende resistens over for nyere og kritiske antibiotika såsom fluoroquinoloner og cefalosporiner i tredje generation.
Problemet forværres yderligere af, at disse stærkt resistente stammer spreder sig globalt i alarmerende tempo. Selvom størstedelen af XDR Typhi-tilfældene stammer fra Sydasien, har forskere dokumenteret næsten 200 tilfælde af international spredning siden 1990.
Spredningen har især ramt Sydøstasien samt Øst- og Sydafrika, men nogle 'superbakterier' er også blevet opdaget i vestlige lande som Storbritannien, USA og Canada. Denne globale spredning understreger det akutte behov for øget overvågning og nye behandlingsstrategier.
"Hastigheden, hvormed stærkt resistente stammer af S. Typhi er opstået og spredt i de seneste år, er virkelig bekymrende og viser, at vi akut har brug for at udvide forebyggelsesindsatsen – især i de mest udsatte lande," siger studiets hovedforfatter, Dr. Jason Andrews fra Stanford University (USA), ifølge NDTV.
"Samtidig understreger det, at bekæmpelsen af tyfus og antibiotikaresistens generelt skal ses som et globalt og ikke lokalt problem."
Forfatterne erkender nogle begrænsninger ved studiet. Der er stadig en underrepræsentation af S. Typhi-sekvenser fra flere regioner - særligt mange lande i Afrika syd for Sahara og Oceanien, hvor tyfus er udbredt. Flere prøver fra disse områder er nødvendige for at forbedre forståelsen af, hvordan og hvornår bakterien spreder sig.
Selv i lande med bedre prøvetagning kommer de fleste isolater fra et begrænset antal overvågningssteder og afspejler muligvis ikke den fulde udbredelse af cirkulerende stammer.
Da S. Typhi-genomer kun dækker en brøkdel af alle tilfælde af tyfusfeber, er det sandsynligt, at både mutationer, der skaber resistens, og den internationale spredning er undervurderet.
Denne sandsynlige underrapportering fremhæver behovet for at udvide den genetiske overvågning for at få et mere præcist billede af fremkomsten, udbredelsen og udviklingen af antibiotikaresistente bakterier.