Det er ikke nogen hemmelighed, at danskerne som folkefærd elsker kaffe.
Det er derfor vigtigt at vide, hvordan man opbevarer og brygger vores kaffe. Alle ønsker selvfølgelig, at de kopper kaffe man drikker, også smager godt.
I kafferisteriet Arvid Nordquists pressemeddelelse lyder det, at kaffens værste fjende er ilt. Så snart posen med kaffe åbnes, begynder kaffens æteriske olier at oxidere, og smagen forringes gradvist.
Kaffen bør altid opbevares i sin egen emballage, men også i en lufttæt og forseglet beholder.
"Kaffen opbevares bedst køligt. Der kan være en lille fordel ved at opbevare kaffen i køleskabet, men kun hvis den ikke kommer i kontakt med stærke lugte som skimmelost og løg. Det værste sted at opbevare kaffedåsen er nær komfuret," siger kaffeekspert og chef for Arvid Nordquist i finland, Cecilia Mérus i pressemeddelelsen.
Skyl kaffemaskinens restvand
Vandets kvalitet påvirker direkte kaffens smag, da 98,2 procent af en kaffekop er vand. Kaffe skal altid brygges med rent og koldt vand. Vandet bør ikke hældes i maskinen med andet end en ren beholder.
Sådan skriver Senest.dk.
Mérus minder om, at der efter hver brygning er såkaldt restvand i kaffemaskinen, for at maskinen fungerer korrekt. Hvis maskinen ikke bruges i flere uger, bør man først køre rent vand igennem den for at sikre god kaffesmag.
"Hvis sommerhuset ikke er opvarmet om vinteren, bør restvandet hældes ud inden vinteren for at forhindre skader på maskinen, når det fryser," råder Mérus i pressemeddelelsen.
Hvordan brygger man god kaffe?
Den korrekte dosering af kaffe er 7 gram kaffepulver pr. 1,25 deciliter vand. Mere fyldig kaffe opnås ikke ved at tilføje mere kaffepulver. Det gør bare kaffen mere bitter. Den rigtige løsning er at skifte til mørkristet kaffe, hvis den skal smage af mere.
I Danmark er det dog lysristet kaffe, der er den mest populære filterkaffe, men populariteten af mørkristet kaffe stiger hurtigt. Som er det også tilfældet i flere andre lande i Norden, herunder i Finland, hvor de også drikker rigtig meget kaffe.
Kaffens smag påvirkes væsentligt af kaffebønnernes oprindelse, sort og kvalitet. Ristning er en vigtig fase i kaffens fremstilling. Under ristningen ændres råkaffen fra grøn til brun. Efter ristningen males kaffen meget fint, fint, halvgroft eller groft afhængigt af det tiltænkte formål.