Politiet giver råd til, hvordan man i julen undgår indbrud i boligen

112
Selvom hygge som oftest er omdrejningspunkt for julen, kan det være en god idé at huske politiets gode råd. Foto: Karsten Julsbjerg Andreasen
Julen handler for mange om at give gaver og have gæster, men man vil naturligvis selv vælge sine gæster og bestemme, hvem der skal have gaverne. Et er sikkert: Julestemningen går ud, hvis indbrudstyvene kommer ind. Heldigvis kan man selv gøre noget.

Lige nu læser andre også

Ifølge den forslidte vittighed kan århusianerne ikke komme hjemmefra i december, fordi julen står for døren. Der skal dog mere til for at holde indbrudstyvene væk i julen. 

Erfaringen fra tidligere år er desværre, at indbrudstyvene er yderst aktive i juledagene. De er fristet af, at mange er rejst ud i julen. Det giver indbrudstyvene ro til at gennemrode ejendommen og måske endda finde nye og værdifulde gaver. 

Hvad kan man gøre?

”Det handler om at få hjemmet til at se beboet ud, og at man i nabolaget står sammen, så indbrudstyvene vælger jeres huse fra. Indbrudstyvene er sjældent uprofessionelle på deres felt, og de ved udmærket godt, hvad de skal holde øje med. Et hus, der ser forladt ud, er lige til at gå til,” siger vicepolitiinspektør Jesper Pedersen fra Fyns Politi i en pressemeddelelse.

Låse holder sjældent erfarne indbrudstyve ude. Det er dog nyttigt at sikre at man har gode låse og tyverisikrede vinduer. Der bør ikke være udvendige glaslister, som er sømmet fast med små søm. De er nemlig meget nemme at fjerne. 

”En anden god og effektiv idé er at hilse på folk i kvarteret og specielt dem, som man ikke kender. Tyve bryder sig ikke om at blive genkendt, så når man hilser på tyven, er han blevet set, og så er der risiko for at han er blevet genkendt. Dette kan få tyven til at forlade området,” forklarer Jesper Pedersen.

Syv konkrete råd

Fyns politi giver disse syv råd:

  1. Lad lys, radio og tv være tændt. Brug gerne et tænd/sluk ur med timerfunktion, så forskellige apparater slukker og tænder på forskellige tidspunkter.
    Slå ringeklokken fra. 

  2. Sæt bevægelsessensorer på din udendørsbelysning, så lyset automatisk tænder. Ubudne gæster vil helst liste rundt på grunden i mørke.

  3. Lad være med at rydde op. Lad opvasken stå, vasketøjet hænge, sengene være uredte og legetøjet flyde på gulvet. Lidt rod får det til at se ud som om, der er nogen hjemme.

  4. Gem værdifulde ting væk, så de ikke er synlige fra vinduerne.

  5. Få naboerne til at holde øje med dit hus, sætte en bil i indkørslen, tømme postkassen og bruge din skraldespand. Har det sneet ville det være fint, hvis naboen kunne gå ture ved dit hus og efterlade fodspor hen til husets døre, garage og carport.

  6. Lad være med at melde ud på de sociale medier, at du ikke hjemme.

  7. Tilmeld dig Nabohjælp og hent politiets nye App.

Statistisk går det den rigtige vej

Om det skyldes de ovennævnte gode råd fra politiet er uvis, men tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af anmeldte indbrud i perioden fra den 23. til og med 31. december er faldet de seneste år. I 2009 blev der i perioden begået 2.554 indbrud, og det var i 2017 faldet til 872 indbrud på landsplan.

Antallet af indbrudstyverier i julen er dog stadig markant. Tal fra Danmarks Statistik viser, at den 24. december bliver der normalt begået omkring 2,5 gange flere indbrud end på en gennemsnitlig dag. Fyn er den landsdel med næstflest indbrud i juledagene målt pr. 10.000 indbyggere.  

Hvis du bliver udsat for indbrud

Kommer du hjem og ser tegn på indbrud, er det vigtigt, at du ikke rører ved noget. Politiet skal have de bedste muligheder for at sikre spor, som fingeraftryk, DNA-spor, fodaftryk og lignende. Sporene kan være med til at finde frem til gerningsmanden. 

Hvis man opdager, der har været indbrud, ringer man 114. Er tyven stadig i huset eller lige i nærheden, skal man ringe 112.

Anbefalet til dig