Politiet skælder ud: "Helt uacceptabelt"

112
Foto: Shutterstock
En del danske trafikanter udviser uacceptabel adfærd, når de færdes på landets skoleveje, lyder det nu

Lige nu læser andre også

I morgentrafikken oplever skolepatruljer, at der er trafikanter, som ikke respekterer deres arbejde eller stopper, som de skal. Det fortæller Sikker Trafik fredag 

"Danske trafikanter har respekt for skolepatruljerne og viser hensyn. I hvert fald i teorien, for i praksis halter det ude på skolevejene, og det giver for mange af eleverne i skolepatruljen ubehagelige oplevelser," skriver organisationen i en pressemeddelelse

"Cyklister kan finde på at snige sig igennem, selvom skolepatruljen har lukket fodgængerfeltet og børn er i gang med at krydse vejen. Irritable bilister kan finde på at dytte og morgentravle fodgængere kritiserer højlydt skolepatruljens arbejde."

En repræsentant for rådet kalder trafikanternes opførsel for urimelig:

"Der er alt for mange elever i skolepatruljerne landet over, som har oplevet ubehagelige tilråb eller dårlig adfærd fra trafikanter. Det er ikke en rimelig måde at behandle børn, der udfører et stykke frivilligt arbejde for at passe på alle os andre, og derfor sætter vi fokus på problemet i den nye kampagne 'Pas godt på skolepatruljen' i samarbejde med mange af landets kommuner og LB Forsikring," siger Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.For selvom hele 98 procent af bilisterne i en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik fra 2021 svarer, at de synes godt om skolepatruljernes arbejde, og præcis det samme antal svarer, at de selv viser hensyn til skolepatruljerne, er der altså stadig trafikanter, som ikke viser det fornødne hensyn.

Bilisterne er nemlig også blevet spurgt, om andre bilister viser samme hensyn, som de selv gør. Her svarer 75 procent, at andre bilister viser samme niveau af hensyn som dem selv. Det viser, at det ikke kun er skolepatruljeeleverne, som oplever et manglende hensyn til deres arbejde.

I en tidligere undersøgelse svarer 4 ud af 10 skolepatruljeelever, at de har oplevet en ubehagelig situation, når trafikanter ikke viser hensyn.

Lærerne, som har ansvaret for skolepatruljerne, kaldet skolepatruljeinstruktører, oplever også de ubehagelige eller farlige situationer. De ubehagelige situationer resulterer nogle gange i, at eleven, det er gået ud over, mister lysten til at stå skolepatrulje.

"Når 4 ud af 10 skolepatruljeelever har oplevet en ubehagelig situation, så er der nogle trafikanter derude, der lige skal trække vejret en ekstra gang. Det forsøger vi på en god måde at gøre dem opmærksom på med kampagnen. De fleste skolepatruljeelver er stolte og glade for deres opgaver, og det ansvar de påtager sig, og det vil vi gerne have, de bliver ved med at være,"siger Mikkel Klausen, chef for Kommunikation & CSR i LB Forsikring.

Sigter gerne generende trafikanter

Rådet for Sikker Trafik ved fra undersøgelser, at langt de fleste skolepatruljeelever er glade for arbejdet som skolepatrulje, og at de også er trygge ved at stå skolepatrulje. Det er positivt set i lyset af, at 45 procent af de adspurgte skolepatruljeinstruktører svarer, at en eller flere elever i deres skolepatrulje er blevet chikaneret eller har følt sig utrygge ved trafikanternes adfærd.

Det viser en undersøgelse blandt skolepatruljeinstruktører fra 2020.

I nogle tilfælde, hvor en bilist ikke respekterer skolepatruljen, husker snarrådige elever at notere bilens registreringsnummer, hvorefter skolepatruljeinspektøren kontakter politiet. Det er noget, som kan have en positiv effekt på den konkrete bilists opførsel overfor skolepatruljen.

"I dansk politi bakker vi fuldstændig op om skolepatruljernes arbejde, og ser vi trafikanter, som ikke følger skolepatruljens anvisninger, er det en overtrædelse af færdselsloven, som vi sigter dem for. Det er helt uacceptabelt, at skolepatruljerne i nogle tilfælde ikke bliver respekteret, så vi hilser indsatsen velkommen," siger Christian Bertelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

 

 

Anbefalet til dig