En del af årsagen ligger i det førrevolutionære Rusland.
Lige nu læser andre
Moskva var engang kendt for sin kaffekultur, men nu oplever den russiske hovedstad et stille skifte.
Et stigende antal indbyggere udskifter nemlig deres espresso med te – en drik, som mange opfatter som mere autentisk russisk.
Iværksætteren Andrej Kolbasinov, grundlægger af Nitka, en kæde af retroinspirerede tehuse, siger, at hans virksomhed handler om at genoplive det, han kalder en ”tabt kultur”.
”Vi forsøger at bringe moderne russiske tehuse til live igen,” sagde han til Reuters. ”Før revolutionen i 1917 fandtes der mange sådanne steder i Rusland, især i Moskva. Desværre forsvandt de alle under sovjettiden.”
Kolbasinov husker, hvordan caféer fandtes overalt i byen for blot fem år siden, og hans mål er at forestille sig, hvordan disse steder kunne have udviklet sig, hvis de havde overlevet.
En smag af hjemmet
Læs også
Selvom Rusland er blandt verdens største tedrikkende nationer, drikker de fleste traditionelt deres te derhjemme – ofte sammen med syltetøj, citron og småkager.
I de seneste årtier har kaffe vundet frem som en praktisk ”to-go”-mulighed, især i de store byer.
Men i takt med de stigende spændinger mellem Rusland og Vesten ser præferencerne ud til at ændre sig.
En Nitka-kunde fortalte Reuters, at te er mere russisk, fordi det rummer hjemmets varme og nærhed.
Sanktioner og forsyningskæder
Kolbasinov ser teens genvundne popularitet som en del af en bredere kulturel vending indad – et forsøg på at genopdage lokale traditioner.
Læs også
Han bemærker, at selvom en del af Nitkas te produceres inden for landets grænser, har vestlige sanktioner gjort importen vanskeligere. Mærket hentede tidligere te fra Nepal, men disse forsyningsruter er blevet sværere at opretholde.
Nu kommer det meste af teen fra Kina og Georgien – to lande, der siden krigens begyndelse i Ukraine i 2022 har opretholdt tætte økonomiske forbindelser med Moskva.