Nyheder24.dk
Forside Sundhed Læge afslører: At drikke et glas af dette hver dag...

Læge afslører: At drikke et glas af dette hver dag kan reducere din risiko for tarmkræft

Tarmkræft, bowel cancer
sebra/Shutterstock

Sørger du for at drikke bare et enkelt glas om dagen, er det nok til at reducere din risiko for tarmkræft.

Lige nu læser andre

At drikke én bestemt ting hver dag kan sænke risikoen for en alvorlig sygdom, lyder det fra en læge. Eksperten hævder, at det at tilføje denne ene ting til kosten kan mindske sandsynligheden for at udvikle tarmkræft.

Der er flere faktorer, der er kendt for at øge risikoen for tarmkræft, herunder kost. Rødt og forarbejdet kød anses for at øge risikoen betydeligt, hvorfor det ofte anbefales at holde indtaget af dette på et minimum.

I en video på TikTok forklarer læge Karan Rajan – bedre kendt som Dr. Raj – fordelene ved at drikke mælk.

“Du kan sænke din risiko for tyktarmskræft med 17 procent ved at sikre, at du får nok af dette ene næringsstof, og det er ikke fibre,” sagde han ifølge Daily Record.

“En undersøgelse af over en halv million kvinder over 16 år viste, at blot 300 milligram calcium i kosten var forbundet med en 17 procents lavere risiko for tyktarmskræft. Og tallene holdt selv efter justering for alder, vægt, rygning, motion og genetik.”

Læs også

“Den gode nyhed er, at calcium fra både mejeri- og plantebaserede kilder havde samme beskyttende effekt.”

Han forklarede også nærmere om, hvordan man let kan få nok calcium gennem kosten.

“300 milligram calcium svarer til 30 procent af det daglige behov. Du kan få det fra et glas mælk, cirka 180 ml naturel yoghurt eller cirka en håndfuld kogt grønkål,”  sagde Dr. Raj. 

“Selv to spiseskefulde chiafrø giver næsten 200 milligram calcium.”

Dr. Raj beskrev derefter, hvordan calcium virker i kroppen.

Læs også

“Udover at beskytte knoglerne ser calcium ud til at holde tyktarmen sund ved at binde sig til galdesyrer og danne en ufarlig ‘sæbe’, som kan forhindre skader på tarmens slimhinde og reducere tarmens permeabilitet – altså hullerne mellem cellerne i tyktarmen,” forklarede han.

“Calcium fra kosttilskud var forbundet med en 9 procent lavere risiko for tyktarmskræft, men det er bedst at få det fra reelle fødevarer. Hvis du kombinerer calciumkilder med fiberrige planter, får du en dobbelt effekt i form af reduceret risiko.”

Hvad viste undersøgelsen?

Forskningen, offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications, viste, at regelmæssigt indtag af calciumrige fødevarer og drikkevarer er forbundet med lavere risiko for tarmkræft. Studiet, ledet af forskere fra University of Oxford, analyserede data fra mere end 542.000 kvindelige deltagere.

Resultaterne viste, at personer, der indtog mælk, yoghurt og fødevarer med riboflavin, magnesium, fosfor og kalium, havde lavere risiko. Ifølge Medical News Today havde dem, der drak et ekstra glas mælk dagligt – eller fik 300 milligram calcium – en 17 procent lavere relativ risiko for tarmkræft.

Læs også

“Vi har en idé om, hvorfor calcium har denne effekt. Det antages, at calcium beskytter ved at binde sig til galdesyrer og frie fedtsyrer og danne en ufarlig ‘sæbe’, som forhindrer dem i at skade tarmens slimhinde,” sagde hovedforfatter Dr. Keren Papier.

Forskerne understreger dog, at det stadig er for tidligt at anbefale, at alle øger deres calciumindtag.

Ads by MGDK