Nyheder24.dk
Forside Sundhed Nyt studie overrasker forskere: Helt almindelig snack kan forbedre hukommelsen

Nyt studie overrasker forskere: Helt almindelig snack kan forbedre hukommelsen

Alzheimer, läkare
illustrissima / Shutterstock.com

Et nyt studie har vist, at en helt almindelig snack kan bruges til at forbedre hukommelsen og hjernefunktionen.

Lige nu læser andre

Jordnødder er ikke kun en god snack til en fodboldkamp eller en biltur – de kan også forbedre hjernefunktion og hukommelse, fortæller hollandske forskere ifølge The Independent.

At spise omkring 60 usaltede jordnødder om dagen i fire måneder viste sig at øge blodgennemstrømningen til hjernens frontale og temporallapper, og forbedre evnen til at huske information, der bliver sagt højt eller skrevet, ifølge læger ved Maastricht University Medical Center.

Blodgennemstrømningen i hjernen steg med 3,6 procent, og hukommelsen blev forbedret med 5,8 procent. Forskerne fandt også, at blodtrykket blandt de 31 raske ældre deltagere faldt.

Resultaterne kan få betydning for mennesker, der håber at mindske risikoen for demens, som øges med alderen, og når blodkarrenes funktion i hjernen bliver svækket.

“Cerebral blodgennemstrømning er en vigtig fysiologisk markør for hjernens kar og refererer til mængden af blod, der strømmer gennem hjernen og leverer ilt og næringsstoffer, som er afgørende for at opretholde hjernens sundhed,” sagde Dr. Peter Joris, lektor ved universitetets institut for ernæring og bevægelsesvidenskab, i en udtalelse.

Læs også

“Vi fandt, at længerevarende indtag af usaltede, ristede jordnødder forbedrede den globale blodgennemstrømning, hvilket tyder på en generel forbedring af hjernens karfunktion.”

Forsøgene blev udført på personer mellem 60 og 75 år, der var rekrutteret via annoncer og kom til universitetet for at få taget blodprøver samt målt blodtryk og vægt ved forsøgets start, midtvejs og slutning.

Deltagerne måtte ikke indtage andre typer nødder eller produkter med nødder. De skulle også afstå fra motion 48 timer før hver undersøgelse, undgå alkohol et døgn før og faste i mindst 12 timer natten inden besøget.

Deres kognitive præstation blev analyseret ved hjælp af en computertest kendt som Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery, og forskerne brugte også MR-scanninger til at undersøge virkningen af indtag af jordnødder på hjernens sundhed.

Selvom dette er første gang, forskere har vist, at jordnødder forbedrer karfunktionen i hjernen hos raske ældre, fandt en undersøgelse fra 2021, at et tilsvarende indtag af sojanødder over 16 uger også øgede blodgennemstrømningen i hjernen.

Læs også

Og deres studie fra 2023 viste lignende effekter ved at spise blandede nødder i 16 uger.

“I modsætning til vores to tidligere studier, som kun viste regionale ændringer i blodgennemstrømningen, viser de aktuelle resultater også stigninger i den globale cerebrale blodgennemstrømning og blodgennemstrømningen i grå substans på henholdsvis 3,6 og 4,5 procent,” skrev Joris og hans team.

“For at illustrere relevansen falder den globale blodgennemstrømning med 0,37 procent om året som følge af aldring.”

Joris og holdet mener, at forklaringen ligger i jordnøddernes næringsindhold sammenlignet med soja og andre nødder. En del af effekten kan være knyttet til en aminosyre, der er kendt som L-arginin.

Selvom forskerne bemærkede, at der mangler solid dokumentation for, at L-arginin i fødevarer påvirker blodgennemstrømningen i hjernen, fremhævede de, at intravenøse infusioner af L-arginin har vist at øge den globale blodgennemstrømning med 9,5 procent.

Læs også

Derudover kan de umættede fedtsyrer, fibre, plantekemikalier og antiinflammatoriske antioxidanter i jordnødder også bidrage til forbedret blodgennemstrømning, herunder antioxidanten resveratrol.

Resveratrol, som findes i skallen på druer og blåbær, har vist sig at forbedre blodgennemstrømningen i hjernens præfrontale cortex under kognitive opgaver hos unge, raske voksne. Selvom jordnødder indeholder mindre resveratrol, kan det stadig have bidraget, understregede forskerne.

“Til dette studie blev ristede jordnødder valgt, fordi skallen indeholder ekstra kostfibre og naturlige planteforbindelser, især antioxidanter. Sammen kan disse næringsstoffer være med til at forklare de gavnlige helbredseffekter, vi observerede,” sagde Joris.

Ads by MGDK