Forskning har vist, at et helt almindeligt og billigt tilskud potentielt kan mindske risikoen for Alzheimers.
Lige nu læser andre
Et kosttilskud kan potentielt reducere risikoen for Alzheimers sygdom ifølge ‘spændende’ nye resultater. En naturligt forekommende aminosyre viste sig at kunne blokere opbygningen af et skadeligt plak i hjernen.
Alzheimers sygdom er den mest almindelige form for demens og fører til problemer med hukommelse, sprog og adfærd. Man mener, at sygdommen skyldes en unormal ophobning af proteiner i og omkring hjernecellerne.
Et af disse proteiner hedder amyloid, som kan danne plak omkring hjernecellerne. Nu har en undersøgelse vist, at et oralt kosttilskud kan reducere mængden af amyloid i hjernen. Det skriver Express.
Forskningen, som blev offentliggjort i Neurochemistry International, viste, at arginin markant kan reducere amyloid β (Aβ)-aggregering og dets giftige virkninger i dyremodeller af Alzheimers sygdom. Arginin, også kendt som l-arginin, er en aminosyre, der hjælper kroppen med at producere proteiner.
Det findes i mange proteinrige fødevarer som kød, fisk, nødder, frø og mejeriprodukter. Arginin kan også tages som kosttilskud, der kan købes i mange helsekostbutikker.
Læs også
Det er dog vigtigt at bemærke, at de doser, der blev brugt i undersøgelsen, var designet til forskning og ikke svarer til kommercielle produkter.
“Vores studie viser, at arginin kan undertrykke Aβ-aggregering både i laboratorieforsøg og i levende organismer,” sagde en af studiets hovedforfattere, professor Yoshitaka Nagai, ifølge Express.
“Det, der gør denne opdagelse spændende, er, at arginin allerede er kendt for at være klinisk sikkert og billigt, hvilket gør det til en meget lovende kandidat til at blive genanvendt som en terapeutisk mulighed mod Alzheimers sygdom.”
Ifølge Science Daily reducerede oral arginin dannelsen af amyloidplak og sænkede niveauerne af uopløseligt Aβ42 i hjernen i museforsøg.
Mus, der fik arginin, klarede sig også bedre i adfærdstests og viste lavere udtryk af pro-inflammatoriske cytokingener, som er forbundet med neuroinflammation – en vigtig faktor i udviklingen af Alzheimers.
Læs også
Professor Nagai sagde, at det potentielt kan give nye mulige muligheder for forebyggelse af Alzheimers.
“Vores resultater åbner nye muligheder for at udvikle argininbaserede strategier mod neurodegenerative sygdomme, der skyldes fejlfoldning og ophobning af proteiner,” sagde han.
“I kraft af dets fremragende sikkerhedsprofil og lave omkostninger kan arginin hurtigt overføres til kliniske forsøg mod Alzheimers og potentielt andre relaterede sygdomme.”
Forskerne understregede dog, at yderligere prækliniske og kliniske studier er nødvendige for at bekræfte, om disse effekter også gælder for mennesker, samt for at fastlægge passende doseringsstrategier.