Selvom mørk chokolade har vist sig at bremse aldring, så betyder det ikke, at du skal spise mere af den grund.
Lige nu læser andre
Forskere fra King’s College London afslører, at theobromin, et naturligt forekommende stof, som giver mørk chokolade sin bitre smag, kan have anti-aging-egenskaber.
Theobromin er både antiinflammatorisk og rig på antioxidanter. Stoffet er et alkaloid, som er en plantebaseret forbindelse, der kan påvirke genregulering og have betydning for helbredet på lang sigt.
Studiet, som ifølge New York Post blev offentliggjort i tidsskriftet Aging, viser, hvordan niveauet af theobromin i blodet kan være med til at holde celler og organer yngre.
I modsætning til den kronologiske alder, som angiver, hvor mange år vi har levet, beskriver den biologiske alder tilstanden af vores celler og organer.
Den biologiske alder påvirkes af faktorer som genetik, livsstil, miljøpåvirkninger og kost – herunder muligvis mængden af kakao, vi indtager.
Læs også
For at estimere biologisk alder fokuserede forskerne i dette studie på kemiske ændringer i DNA samt længden af telomerer.
Telomerer er beskyttende ender på vores kromosomer, som forkortes med alderen. Det kan bidrage til aldersrelaterede sygdomme som kræft, type 2-diabetes og hjertesygdomme. Eksperter har længe ment, at kosten direkte kan påvirke telomerlængden.
Ved at analysere data fra to europæiske befolkningsstudier med omkring 1.600 deltagere fandt forskerholdet, at personer med højere niveauer af theobromin i blodet havde en lavere biologisk alder.
“Vores studie viser en sammenhæng mellem et centralt stof i mørk chokolade og det at holde sig yngre i længere tid,” sagde hovedforfatter Jordana Bell.
“Vi siger ikke, at folk bør spise mere mørk chokolade, men forskningen kan hjælpe os med at forstå, hvordan almindelige fødevarer kan rumme spor til et sundere og længere liv.”
Læs også
Tidligere forskning har antydet, at theobromin kan beskytte hjernen mod Alzheimers sygdom. Forskere har også peget på, at stoffet kan modvirke de negative effekter, som forhøjet kolesterol har på hukommelse og kognitiv funktion.
Bell og hendes hold testede også andre stoffer, der findes i kakao, for at se, om de havde samme effekt. Resultaterne viste, at theobromin havde den stærkeste sammenhæng med forskelle i aldring.
Forskerne undersøger nu, om theobromin virker alene eller i samspil med andre forbindelser i mørk chokolade.
Blandt disse er polyfenoler, der er kraftfulde antioxidanter, der reducerer inflammation i kroppen, beskytter mod frie radikaler, understøtter hjernens sundhed og kan hjælpe med at forebygge neurodegenerative sygdomme.
Forskerne mener, at polyfenoler kan påvirke den rolle, theobromin spiller i kroppen. Selvom resultaterne er lovende, understreger eksperter, at et øget indtag af mørk chokolade desværre ikke er en sikker vej til at bremse aldring.
Læs også
Ud over gavnlige stoffer som polyfenoler og theobromin indeholder chokolade også store mængder sukker, fedt og kalorier. Ifølge forskerne er der behov for mere forskning, før der kan drages endelige konklusioner og gives konkrete kostråd.