Nyheder24.dk
Forside Sundhed Denne billige dåsefisk kan sænke dit kolesteroltal og beskytte dit...

Denne billige dåsefisk kan sænke dit kolesteroltal og beskytte dit hjerte

Denne billige dåsefisk kan sænke dit kolesteroltal og beskytte dit hjerte
Shutterstock

Dåsefisk er noget, som alle bør integrere i deres kost, da der er utallige fordele forbundet med dem.

Lige nu læser andre

Billig dåsemad til omkring 3 pund kan muligvis hjælpe med at reducere “dårligt” kolesterol.

Dåsefisk er en god kilde til protein, der kan hjælpe med at forbedre din sundhed og kost – og det er ofte en billigere løsning end kød og frisk fisk.

Faktisk er nogle typer dåsefisk fyldt med omega-3 fedtsyrer (EFA’er), som er kendt for at reducere ‘dårligt’ kolesterol og fremme hjernens sundhed. Ikke nok med det, så er det nemt at tilføje dem til kosten.

Men hvordan ved man, hvilken type dåsefisk der er bedst? Forbrugerorganisationen Which? gennemgik hele 93 produkter for at finde dem med det højeste indhold af omega-3 og afslørede deres fordele og eventuelle ulemper.

Dåsefisk er ikke kun en god måde at tilføje protein til kosten på, da de også indeholder D-vitamin og B12-vitamin, calcium (fra de spiselige ben i visse varianter) samt omega-3 fedtsyrer.

Læs også

“Omega-3 EFA’er er en familie af flerumættede fedtsyrer bestående af tre typer, herunder de to i fed fisk – EPA og DHA,” sagde eksperterne ifølge Express.

“Den tredje, ALA, findes i plantebaserede fødevarer som hørfrø. EPA og DHA er vigtige for hjertet, lungerne, blodkarrene, hormonsystemet og immunforsvaret. Kroppen kan ikke selv danne dem, så du skal have dem gennem kosten.”

Prøv denne fisk

Baseret på priser og næringsoplysninger for 93 typer dåsefisk fundet online og/eller på emballage i butikker fandt Which? frem til, at ‘makrel, sardiner og laks officielt har de højeste niveauer af omega-3 blandt al dåsefisk’.

“Selvom vores markedsanalyse af over 90 produkter afspejlede dette generelle mønster, var der store variationer inden for hver fisketype og fra mærke til mærke,” lød det.

“Kippers, skippers, brisling, sild og sprat (alle typer sild) samt pilchards (ældre, større sardiner) er andre gode valg for omega-3, som du kan finde på hylden med dåsefisk. Dåseansjoser klassificeres også som fed fisk, men de har ofte et højt saltindhold, så de bør bruges med måde.”

Læs også

“Dåsekrabbe indeholder også omega-3, men mængderne er lave, så det tæller ikke som en portion fed fisk. Når det kommer til dåsetun, reducerer tilberedningen inden konservering niveauerne af omega-3 markant, selvom der stadig findes lidt – men ikke på samme niveau som i andre testede dåser.”

Frisk eller dåse?

Eksperterne understregede, at hverken dåse- eller frisk fisk er bedre eller værre, da der er fordele og ulemper ved begge, som er værd at overveje, såsom holdbarhed, bæredygtighed og ernæringsindhold.

Selvom dåsefisk ofte er billigere, har de også fordelen af at være ‘et mere bæredygtigt valg, og de naturlige omega-3 olier bevares gennem konserveringsprocessen’.

Når det kommer til frisk fisk, kan smag og tekstur være bedre. Den har heller ingen ’tilsatte ingredienser eller forarbejdning’, men det afhænger helt af personlig præference.

Hvor meget fisk bør jeg spise?

Ifølge det britiske sundhedsvæsen bør ‘en sund, balanceret kost indeholde mindst to portioner fisk om ugen, herunder én portion fed fisk’. En portion er omkring 140 gram. For visse typer fisk findes der dog anbefalinger om maksimalt indtag.

Læs også

Følgende grupper bør ikke spise mere end to portioner fed fisk om ugen:

  • Piger
  • Kvinder, der planlægger graviditet eller måske vil have børn en dag
  • Gravide og ammende kvinder

“Dette skyldes, at forurenende stoffer, der findes i fed fisk, kan ophobes i kroppen og påvirke udviklingen af et ufødt barn i livmoderen,” forklarede NHS.

Ads by MGDK