Nyheder24.dk
Forside Sundhed Læge advarer: Disse almindelige madvarer kan bidrage til betændelse i...

Læge advarer: Disse almindelige madvarer kan bidrage til betændelse i kroppen

Rustic,Homemade,Bacon,Smashburger,With,Cheese,And,Bacon, hamburger
Shutterstock

Hvis du spiser disse madvarer i det daglige, kan det være med til at forværre betændelse i kroppen.

Lige nu læser andre

Eksperter advarer om, at dit valg af mad kan gøre situationen markant værre, hvis du oplever smerter. Ifølge læge Dr. Nisa Aslam, der deltog i ny forskning omkring omfanget af Storbritanniens nuværende smertekrise, er resultaterne alarmerende.

“Ny forskning bestilt af mig selv og kolleger hos Combogesic afslører omfanget af smerteproblemet: Én ud af ti mennesker i Storbritannien lever nu med konstant smerte døgnet rundt, mens næsten ni ud af ti siger, at de oplever en form for smerte hver eneste måned,” sagde Dr. Aslam ifølge Express.

“Ud over det åbenlyse ubehag er den følelsesmæssige belastning tydelig. Næsten halvdelen mister søvn på grund af smerter, mere end fire ud af ti siger, at det gør dem stressede eller ængstelige, én ud af fem bliver grådlabile, og næsten én ud af fem indrømmer, at de simpelthen er desperate efter lindring.

“Smerter skyldes ofte betændelse, og det er derfor, at smertestillende kombinationer som Combogesic er formuleret til at indeholde både paracetamol og et antiinflammatorisk stof – ibuprofen – i et fast forhold, hvilket gør det mere effektivt.”

“Men mange mennesker undergraver måske ubevidst kroppens evne til at håndtere betændelse gennem deres kost,” runder han.

Læs også

Ultraforarbejdede fødevarer under lup

De største syndere? Ultraforarbejdede fødevarer (UPF’er) – wienerbrød, tærter, kiks, forarbejdet kød, færdigretter og snacks, som gennem de seneste år er blevet faste bestanddele i mange danske husholdninger.

“UPF’er kan bidrage til betændelse på flere måder,” sagde Dr. Aslam.

“De har en tendens til at være rige på sukker, salt og mættet fedt, som er forbundet med forhøjede inflammatoriske markører i kroppen. Der er visse beviser for højere niveauer af inflammatoriske stoffer i kroppen efter indtagelse af mad med højt sukker-, salt- og mættet fedtindhold.”

“De erstatter også ofte mere næringsrige fødevarer, hvilket betyder lavere indtag af vigtige antiinflammatoriske næringsstoffer som magnesium, zink og C-vitamin.”

“UPF’er har også typisk et lavt fiberindhold, mens fiberrige kostvaner bidrager til at reducere betændelse. Fiberrige kostvaner kan forbedre betændelse via tarmbakterierne ved at skabe bedre balance mellem sunde og mindre sunde bakterier, beskytte tarmens integritet og reducere optagelsen af fødevarestoffer, herunder tilsætningsstoffer, som kan forårsage betændelse.

Læs også

“UPF’er er forbundet med lavere mikrobiel diversitet i tarmen og højere niveauer af inflammatoriske bakterier og bidrager dermed til betændelse i kroppen,” lød det også fra eksperten.

Ads by MGDK