I mange moderne biler finder man nøglefri bilsystemer, der tilbyder bekvem adgang til køretøjet ved blot at have nøglen i lommen.
Systemet viser sig dog fortsat at være en svaghed, når det kommer til beskyttelse mod tyveri.
På trods af fabrikants løfter om forbedringer viser tests fra den tyske pendant til FDM, ADAC, at blot 9 procent af 698 testede biler er tilstrækkeligt beskyttet.
Mange af de nøglefri systemer gør det muligt for tyve at manipulere bilens signaler, hvilket gør dem nemmere at stjæle end traditionelle biler med nøgle.
Med avanceret teknologi kan biltyve forstærke nøglesignalet, så de kan åbne og starte bilen, selvom nøglen befinder sig langt væk, for eksempel i huset bilen holder parkeret ved.
På denne måde kan de nemt køre afsted med bilen uden først at skulle have fysisk fat i nøglen. Når motoren først er i gang, kan tyven fortsætte med at køre så længe, der er brændstof.
Sådan beskytter du dig mod signaltyveri
På trods af fremskridt med sikkerhedsteknologier som ultrabredbåndsteknologi (UWB), som nogle modeller fra Audi, Volkswagen og Škoda har indført siden 2019, er problemet langt fra løst.
ADAC fremhæver, at flere bilnøgler nu "falder i søvn", når de ikke bevæges, hvilket reducerer risikoen for, at signalet kan opfanges. Men selv med fremskridt er langt de fleste nøglefri biler stadig sårbare.
For at beskytte deres biler anbefaler bilklubber som ADAC, at bilejere, der har dårligt sikrede nøglesystemer, overvejer at deaktivere funktionen.
Hvis det ikke er muligt, kan en simpel løsning være at opbevare bilnøglen i en metaldåse eller pakke den ind i aluminiumsfolie, hvilket kan blokere signalerne og forhindre tyvene i at udnytte dem.