Har du duftlys eller luftfriskere i hjemmet? Forskere råder dig til at smide dem ud

Bolig
Foto: Rebecca Peterson-Hall / Unsplash
Foto: Rebecca Peterson-Hall / Unsplash
Mange bruger duftlys og luftfriskere i hjemmet. Men ny forskning viser, at disse produkter kan være skadelige for helbredet.

Lige nu læser andre også

Forskere fra Purdue University har opdaget, at produkter som duftlys, luftfriskere og rengøringsmidler frigiver nanopartikler i luften. Disse partikler er så små, at de kan trænge dybt ind i lungerne og potentielt sprede sig til andre organer.

De velkendte dufte af fyrretræ, lavendel og citrus kan være skadelige, fordi de ikke opfører sig som naturlige dufte i en skov. I stedet reagerer disse kunstige dufte med ozon i bygninger, hvilket skaber usynlige forurenende stoffer.

Indendørs luftforurening kan være slemt

Mens biludstødning og industrielle forureningskilder ofte får mest opmærksomhed, har forskningen hidtil beskæftiget sig mindre med forurening indendørs. Men et nyt studie tyder på, at luften i hjemmet kan indeholde skadelige partikler på niveau med udendørs forurening.

Hvis du tror, at luftfriskere og rengøringsmidler ikke påvirker luftkvaliteten i dit hjem, tager du fejl. De dækker blot lugte med behagelige dufte, men deres kemiske sammensætning skaber uforudsete reaktioner, når de kommer i kontakt med luften.

Når duftstoffer interagerer med ozon - som naturligt trænger ind i bygninger gennem ventilation, vinduer og døre - dannes nye luftforurenende stoffer.

"En skov har en naturlig og ren luft, men når vi bruger rengøringsmidler og aromaterapi med syntetiske dufte for at efterligne en skov i hjemmet, skaber vi en stor mængde indendørs luftforurening, som vi ikke burde indånde," lyder det fra Nusrat Jung, assisterende professor ved Purdue's Lyles School of Civil Engineering, ifølge Sapo.

Små, usynlige partikler trænger ind i kroppen

I modsætning til synligt støv eller røg er nanopartikler så små, at de ikke kan ses med det blotte øje. De kan omgå kroppens naturlige forsvar, trænge ind i åndedrætssystemet og muligvis sprede sig til andre organer.

Jung og hendes kollega, Brandon Boor, der er professor i civilingeniørvidenskab, har sammenlignet nanopartiklernes dannelse i hjemmet med de kemiske processer, der sker i atmosfæren udendørs.

Deres forskning viser, at husholdningsprodukter kan frigive lige så skadelige nanopartikler som nogle former for udendørs luftforurening.

"For at forstå, hvordan luftbårne partikler dannes indendørs, er vi nødt til at måle nanopartikler helt ned til én nanometer," siger Boor.

"På denne skala kan vi observere, hvordan duftstoffer reagerer med ozon for at danne små molekylære klynger, der hurtigt vokser og udvikler sig i luften omkring os."

For at studere disse partikler nærmere har forskerne brugt et specialiseret forskningslaboratorium kaldet Purdue Zero Energy Design Guidance for Engineers (zEDGE). Dette 'Tiny House Lab' er et fuldt fungerende boligmiljø designet til at overvåge luftkvaliteten indendørs.

Duftprodukter er ikke så sikre, som man troede

Selvom der stadig er behov for mere forskning i deres sundhedsmæssige konsekvenser, viser studiet, at parfumerede produkter kan danne høje koncentrationer af nanopartikler i hjemmet.

"Vores forskning viser, at parfumerede produkter ikke bare frigiver behagelige dufte - de ændrer aktivt luften indendørs og skaber nanopartikler i mængder, der kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser," siger Jung.

Hun understreger, at luftkvaliteten i hjemmet bør være en vigtig faktor i bygningsdesign. I dag tager mange ventilationssystemer ikke højde for den forurening, som parfumerede produkter skaber.

Anbefalet til dig