Rekordmange danskere har det seneste år valgt at sikre sig med en fremtidsfuldmagt, hvilket illustrerer den voksende og tydelige tendens til at ville kontrollere, hvem der skal træffe vigtige beslutninger på ens vegne, hvis man bliver ude af stand til det selv.
Det skriver DR
Ifølge Tinglysningsretten har mere end 100.000 danskere fået oprettet en sådan fuldmagt i 2023, hvilket er en stigning på 41 procent i forhold til året før.
"Vi havde forventet en stigning, men ikke i dette omfang," udtaler Brian Pedersen Veie, sekretariatschef ved Tinglysningsretten.
En fremtidsfuldmagt giver individer mulighed for at udpege en eller flere personer, der kan handle på deres vegne i finansielle og personlige anliggender, hvis de selv bliver ude af stand til at træffe beslutninger.
Det kan være i tilfælde af alvorlig sygdom eller mental svækkelse som demens.
Karen Henningsen, 69 år fra Varde, er en af de mange, der har benyttet sig af denne mulighed sammen med sin mand.
"Det er som at tegne en forsikring.
Man håber ikke, man får brug for den, men det er betryggende at have den," siger hun.
I hendes fremtidsfuldmagt er det specifikt hende mand der skal tage beslutningerne. Hvis han ikke kan så er det deres døtre.
Folk ønsker at sikre, at de personer de stoler på
Ifølge Eva Naur, lektor i jura ved Aarhus Universitet og ekspert i fremtidsfuldmagter, er stigningen af fremtidsfuldmagter et tegn på, at folk ønsker at sikre, at de personer, de stoler på, kan handle på deres vegne.
"Ved at lave en fremtidsfuldmagt undgår man risikoen for at få en værge, man ikke selv har valgt, hvilket kan være en person, som ikke kender en eller ens værdier," forklarer Naur.
Hun tilføjer, at behovet for fremtidsfuldmagter sandsynligvis vil fortsætte med at vokse. Dette skyldes formentlig at samfundet borgere bliver ældre og alt mere digitaliseret.
"Det bliver mere og mere nødvendigt at kunne dokumentere over for offentlige myndigheder eller finansielle institutioner, at man har ret til at handle på vegne af et familiemedlem," siger Naur.
For Karen Henningsen og hendes mand var beslutningen om at oprette en fremtidsfuldmagt længe undervejs.
Efter en grundig samtale besluttede de sig for at underskrive fuldmagten "Det var nemt at få ordnet online, og nu er det en bekymring mindre," afslutter hun.