Et nyt værktøj fra Fødevarestyrelsen afslører skræmmende fund i flere forskellige typer kødprodukter
Lige nu læser andre
En almindelig pølse i køledisken viser sig sjældent så uskyldig, som den ser ud. Fødevarestyrelsen har netop taget et nyt DNA-værktøj i brug, der kan afsløre, hvad der i virkeligheden gemmer sig i danskernes kød- og fiskeprodukter og resultaterne har givet stof til eftertanke. Det fortæller DR.
Et værktøj der ser alt
Ved hjælp af den nye teknologi har Fødevarestyrelsen testet 54 produkter. I 12 af dem blev der fundet spor af dyr, som slet ikke stod på indpakningen. Det gælder blandt andet gris i oksepølser, lam i spegepølser, og helt op til 16 forskellige fiskearter i fiskeboller.
Ole Søgaard Lund, sektionsleder i Fødevarestyrelsens Laboratorium, forklarer, at metoden kan afsløre både sjusk og svindel:
“Vi kan nu kigge på alle dyrearter på én gang, uden at vide præcis, hvad vi leder efter.”
Den nye DNA-analyse gør det muligt at opdage uønskede ingredienser, som enten stammer fra dårlig rengøring i produktionen – eller fra bevidst sammenblanding af billige og dyrere råvarer.
Et wakeup-call for branchen
Læs også
Selvom Fødevarestyrelsen vurderer, at de fleste tilfælde skyldes manglende hygiejne, kan teknologien få store konsekvenser for producenterne. Den vil fremover gøre det langt sværere at skjule fejl, og kan blive et effektivt redskab mod fødevaresvindel.
Særligt for forbrugere, der af religiøse eller helbredsmæssige grunde undgår visse dyr, kan resultaterne skabe bekymring.
Ifølge Søgaard Lund bør producenterne tage ansvaret alvorligt: “Man bør sige over for forbrugeren, hvad det egentlig er, man sælger. Vi har fundet laks i sardiner. Og det er jo ikke farligt. Men det skal deklareres.”
Fødevarestyrelsen forventer nu, at metoden vil ændre arbejdsgangene i hele fødevarebranchen.