I udkanten af en stille, grøn villavej i Surrey har noget forandret sig. De karakteristiske fløjt fra solsorte, der plejede at fylde aftenen, er blevet færre.
Og det er ikke bare en lokal observation – noget er på spil i hele Sydengland.
En tropisk virus, Usutu, som overføres af myg, breder sig hastigt og får forskere til at frygte for solsortenes fremtid i Storbritannien.
Samtidig viser data en bekymrende nedgang på op til 40 procent i solsortebestanden i de berørte områder.
"Vi har set, at virusset har spredt sig mere, end vi troede muligt, og at det har bidt sig fast," siger Dr. Arran Folly fra Animal and Plant Health Agency ifølge mediet Express.
Og det er ikke kun i Storbritannien, at Usutu bekymrer eksperterne.
I Danmark er virussen for første gang blevet påvist hos fugle i 2024, hvor over 100.000 døde solsorte er blevet rapporteret i løbet af sensommeren og efteråret.
Derfor tager forskere nu utraditionelle metoder i brug.
De opfordrer almindelige haveejere til at tælle solsorte i deres haver gennem sommeren.
Projektet "Blackbirds in Gardens" skal kaste lys over, hvordan solsortene bruger haver – og hvor slemt virusset påvirker dem.
Selvom der endnu ikke er registreret nogen smittetilfælde hos mennesker i Storbritannien, er Usutu en reel trussel mod fuglelivet.
Og hvis solsortens sang forstummer, er det ikke kun en videnskabelig katastrofe – men et personligt tab for mange haveejere og naturelskere.