Mange ved det ikke: Dette ukrudt bliver stærkere, når man bekæmper det

Af: Lucas Andreas

|

11/06/2024

Have
Foto: Wikimedia Commons
Bærrene på ukrudtet er giftige.

Lige nu læser andre også

Ukrudtsbekæmpelse er en konstant udfordring for haveejere og landmænd verden over.

De fleste har nok prøvet, at de har brugt flere timer på at nedkæmpe ukrudt, kun for at det allerede er tilbage få dage senere.

Nu har ny forskning har afsløret, at der er en god grund til netop det.

Det viser sig nemlig, at visse ukrudtsplanter, i stedet for at blive svagere, faktisk bliver stærkere af at blive beskåret.

Opdagelsen kommer fra undersøgelser af bittersød natskygge, en plante, der er udbredt i mange dele af verden og har giftige bær.

Det skriver det norske medie Forskning.no.

Forskere fra USA har overvåget marker med forskellige grader af beskæring af bittersød natskygge. Resultaterne viste, at hyppig beskæring fik plantens rødder til at vokse dybere, helt ned til halvanden meter under jorden. Den dybere rodvækst gør planten mere modstandsdygtig over for fremtidige forsøg på fjernelse.

Forskerne observerede også, at de beskårne planter udviklede flere torne og giftigere blomster, hvilket reducerede angreb fra naturlige fjender som larver.

"De klipper planterne for at komme af med dem. Men skæringen gør dem faktisk meget stærkere," siger Rupesh Kariyat, forsker fra Arkansas Agricultural Station i USA.

En sejlivet fjende

Den styrkede forsvarsmekanisme er ikke den eneste måde, hvorpå bittersød natskygge pil tilpasser sig. Planten ændrer også sin frøproduktion ved at sprede spiretidspunkterne, hvilket øger sandsynligheden for succesfuld spiring under varierende forhold.

Det gør den til en sejlivet fjende for landmænd, især i Sydeuropa, USA og Afrika.

Forsøg på at bekæmpe denne plante ved at pløje jorden har også vist sig ineffektive, da det blot får rødderne til at sprede sig og skabe nye planter.

Ukrudtsforsker Therese With Berge fra Nibio nævner, at mens der ikke er kendte norske ukrudtsplanter med lignende mekanismer, er det en almindelig tilpasning for planter at overleve og trives under deres specifikke miljøforhold.

"Planter tilpasser sig de forhold, hvor de vokser. Det er ikke tilfældigt, at en art trives præcis, hvor den gør," siger Berge til forskning.no.

Anbefalet til dig