Uundværligt tip til haveejere: Du skal altid have en halv liter danskvand på lager

Have
Foto: GF Forsikring
Foto: GF Forsikring
"Medbring en halv liter danskvand," lyder meldingen.

Lige nu læser andre også

Kombinationen af et usædvanligt tørt forår og danskernes trang til at hive havegrillen frem fra sit vinterhi får det medlemsejede GF Forsikring til at mane til forsigtighed – allerede inden sommeren for alvor er gået i gang.  

"Det er ikke usædvanligt med perioder med tørke, men det er usædvanligt, at det kommer så tidligt på året. Modsat tidligere år har vi i marts og april kun fået ganske lidt regn, og det får os til at opfordre danskerne til at tænke over deres adfærd allerede nu. Det siger skadechef i GF Forsikring Christian Stubkjær og fortsætter:

"I øjeblikket er der gang i konfirmationerne landet over – og her er det oplagt at hygge med grill-mad og havefakler, når vejret samtidig viser sig fra sin pæne side. Det er vigtigt for os at slå fast, at man selvfølgelig ikke skal afholde sig fra at grille og hygge sig, men det er vigtigt i den nuværende situation at tage sine forholdsregler som fx at stille grillen på et ikke-brændbart underlag og væk fra tørre og letantændelige områder som græs og buske – og så skal man selvfølgelig have vand inden for rækkevidde.

Ifølge DMI viser tørkeindekset på landsplan en gennemsnitlig værdi på 7,5, hvilket giver en 'forøget' risiko for tørke.

DMI’s tørkeindeks går fra 0 til 10, hvor 0 betyder, at jorden er mættet med vand, og 10 betyder, at den er tømt for vand. Det aktuelle tørkeniveau, sammen med vejrprognoserne, indikerer en høj risiko for tørke i slutningen af maj.

Danskvand er en effektiv brandslukker

Christian Stubkjær fortæller, at man selv kan gøre meget for at undgå uheld og forhindre potentielle skader, når der er langvarig tørke i udsigt. 

"Hold øje med vindforholdene og hav gerne en brandslukker eller haveslange i nærheden til at slukke eventuelle flammer. Brug ikke ukrudtsbrænder i tørre og vindfulde forhold, og vær også opmærksom på, at den er slukket og afkølet, før du stiller den fra dig. Og så er det en rigtig god idé at holde sig opdateret på afbrændingsforbud i lokalområdet," siger han.

Skulle uheldet alligevel være ude på grillturen eller under havearbejdet med ukrudtsbrænderen, kommer Christian Stubkjær med et afsluttende råd til, hvordan man effektivt får sat en stopper for ilden.

"Medbring en halv liter danskvand. Når man lige skruer låget af, sætter en tommelfinger for åbningen og ryster den, fungerer den faktisk som en effektiv brandslukker," siger han.

Den rette forsikring kan være afgørende

Tørkeperioder som nu kan give anledning til at tjekke, om man har de rette forsikringer, forklarer Christian Stubkjær.

"Det sker heldigvis sjældent, men hvis man skulle komme ud for, at ens hus brænder ned, er det afgørende at have en indboforsikring – den dækker nemlig de tabte værdier og genhusning, hvis man bor til leje," siger han og tilføjer:

"Derudover er en husforsikring vigtig - den dækker genhusning, hvis man bor i eget hus. Og endelig kan det være en rigtig god idé at have styr på ansvarsforsikringen – for uden den kan man i yderste konsekvens selv hænge på regningen, hvis man skulle være så uheldig fx at komme til at brænde naboens garage ned."

I det medlemsejede GF Forsikring gælder det solidariske princip om overskudsdeling, som betyder, at alle GF-medlemmer får del i et evt. overskud, når regnskabet gøres op sidst på året – uanset om man i årets løb har haft en skade eller ej.

Jo færre skader og omkostninger i årets løb, jo mere overskud er der til alle.

Så når GF Forsikring løbende giver medlemmerne gode råd om, hvordan de bedst forebygger skader, er det hjælp til selvhjælp - både menneskeligt, samfundsmæssigt og økonomisk for den enkelte.

Anbefalet til dig