Josefine tabte sig 27 kilo: Hvis ikke jeg ændrede livsstil, var det kørt helt af sporet

Mange unge mennesker lider af fænomenet yoyo-vægt, hvor de hele tiden skifter mellem at tage på og tabe sig. Sådan var det også for Josefine, indtil hun i slutningen af sidste år foretog en ændring i livsstilen. Det resulterede i -27 kilo.

Lige nu læser andre også

23-årige Josefine Anne Brander Svendsen fra Vejle arbejder til dagligt på burgerrestauranten Carls Jr. men det har ikke hindret hende i at gå fra overvægtig til veltrænet. Hun kan ikke fordrage ordet tynd, og hun kan slet ikke døje, når andre kalder hende det.

Siden 8. klasse har Josefine gået igennem det, som mange andre unge piger oplever. En såkaldt yoyo-vægt, hvor man tager på, taber sig, tager på og taber sig. Sådan fortsætter det op og ned, og det var også tilfældet for Josefine, der i dag er et bedre sted end nogensinde før, og hvor hun gik fra 80 til 53 kilo i en periode på cirka fem måneder.

Hele hendes rejse hvor vægten har fyldt rigtig meget, begyndte dog i 8. klasse, hvor hun af og til var nødt til at lyve, så hun kunne komme ud at løbe. Hendes mor kunne nemlig godt se, at hun ikke var noget sundt sted, men Josefine måtte bare løbe de daglige ni kilometer.

“Det startede i 8. klasse, og det var fordi, at de andre var nogle tynde siv. Mit vægttab der, var dog på den usunde måde. Jeg spiste slet ikke noget, og så løb jeg ni kilometer om dagen,” siger Josefine der tilføjer:

“Jeg var flere gange nødt til at lyve overfor min mor, fordi hun godt kunne se, at det var på vej ud på et sidespor. Så jeg sagde, at jeg ville cykle ned i kiosken og købe noget slik, men med det samme jeg kom ud på vejen, smed jeg cyklen og begyndte at løbe,” fortæller hun.

Vægttabet i 8. klasse var noget hun nød godt af, og da hun begyndte i 9. klasse, fik hun også mange positive komplimenter fra hendes klassekammerater. Hun fastholdt sit vægttab i et par år, indtil hun flyttede hjemmefra som 18-årig

“Når man bor hjemme, er der sjældent meget slik, og man spiser sundt. Men da jeg flyttede hjemmefra, kunne jeg jo bestille pizza tre gange om ugen, og det gjorde jeg. Samtidig arbejdede jeg på Sunset, og det gjorde det ikke lettere, og så tog jeg hurtigt på igen,” lyder det fra Josefine.

"Det blev en konkurrence om at se hvor lidt, jeg kunne spise"

Josefine fortsatte med at tage på, og hun ramte 80 kg i slutningen af 2014. Her skulle hun til en daværende svigerfars fødselsdag, men da hun skulle købe en ny kjole, og størrelsen viste xtra large, var dråben nået.

Hun ville derfor tabe sig, og i starten foregik det på en sund måde, men det stak hurtigt af.

”I starten var det faktisk rigtig sundt, men så tabte jeg mig 26 kilo på tre måneder. Det var på vej ud i noget anoreksi, hvor jeg slet ikke havde lyst til at spise. Folk kommenterede på mit vægttab, men på en negativ måde, og jeg havde et sygeligt forhold til mad,” fortæller Josefine og uddyber:

”Det blev faktisk en konkurrence for mig. Jeg skulle hele tiden se, hvor lidt mad, jeg kunne klare på en dag. Det vægttab holdt dog ikke længe. Jeg blev single, gik meget i byen, og så fik jeg job i nattelivet, hvor jeg drak på arbejdet og spiste pizza, når jeg fik fri,” lyder det fra Josefine, der til nytårsaften på vej mod 2017 var tilbage på 80 kilo igen.

Sådan så Josefine ud, efter hun havde arbejdet i Vejles natteliv i noget tid.

Josefine har i hele perioden med sin yoyo-vægt arbejdet på fastfoodrestauranter, og i dag arbejder hun på burgerrestauranten Carls Jr. Her fortæller hun, at hun var fristet af den fede mad i starten, men at det med tiden er gået over.

”De første to måneder, hvor jeg arbejdede på Carls, fristede det meget. Men man når også at blive træt af det, og så frister det bare ikke mere. Især på Carls på grund af, at man altid går rundt i friture, men heldigvis har der altid været et sundt alternativ på de steder, hvor jeg har arbejdet.

Nu skal det være nu

Josefine havde nu kæmpet med sin yoyo-vægt i næsten otte år, og i slutningen af 2017 skulle hun endelig frem til det, der blev hendes endelige gennembrud, eller den store åbenbaring, som hun også kalder den.

Hun havde set en video fra Juelsminde Havnefest, hvor hun sammen med et par venner havde drukket og hygget i haven. Her havde hun skøjtet hen af en glidebane med vand, og det syn hun så var dråben.

”Det var dråben. Der var ingen andre, der sagde til mig, at der var noget galt med det, men sådan havde jeg virkelig ikke lyst til at fremstå. Så jeg stoppede med at udskyde det, og så tog jeg fat i en tidligere kæreste, og han hjalp mig i gang,” siger Josefine der fortsætter:

”Jeg trænede mest cardio, og så holdte jeg styr på min kost. Ved nytår vejede jeg 59 kilo”, fortæller Josefine.

Når Josefine trænede, foregik det mest om aftenen. Faktisk begyndte hun sjældent sine træninger før klokken 23-24, da hun var meget usikker på sig selv.

”Jeg var både usikker på mig selv, men så var jeg især også bange for, at jeg ville lave nogle øvelser forkert, og så ville folk gøre grin med mig. Sådan er det dog overhovedet ikke,” siger hun.

De ord overhørte en af Josefines kollegaer, som selv gik rigtig meget op i styrketræning, og de begyndte derfor at træne sammen. Sådan fik Josefine rigtig godt styr på styrketræning og teknikker, så da kollegaen fik problemer med ryggen, kunne Josefine selv fortsætte.

”Jeg begyndte så at træne seks gange om ugen, og så fik jeg samtidig en anden indover, som både hjalp mig med kostplan og mere træning. Det rykkede mig helt sindssygt,”

Der er mange, der i dag falder af på grund af kosten og det besvær der er med at lave maden hver dag. Hvordan administrerer du det?

”Meal-prep, meal-prep og meal-prep. Jeg laver maden til enten tre eller fem dage om ugen, så det passer ind i min arbejdsplan,” siger hun og tilføjer.

”Det handler om at finde noget mad, som man kan lave. Det tager lidt tid at handle ind og lave manden, men til gengæld sparer man alt den tid resten af ugen,”

Hvor meget mad spiser du i dag?

”Lige nu spiser jeg meget, der spiser jeg som en fuldvoksen mand. Men det svinger alt efter hvad målet er i det givne øjeblik. Den ene periode spiser jeg måske 2100 kalorier, og i en anden periode spiser jeg måske 3.000 kalorier”,

Jeg føler mig lykkelig

De mange op og nedture i Josefines liv, har haft en stor påvirkning på hendes liv. Hun har ikke døjet med psykiske problemer, men hun har alligevel overrasket over, hvor stor en betydning hendes livsstilsændring har haft på hende.

“Først og fremmest så har det givet mig, så meget mere energi. Før sov jeg længe, og var alligevel helt vildt træt. Hvis jeg sover længe i dag, så får jeg seks timer, men føler mig alligevel pivfrisk,” lyder det fra Josefine.

Hvordan tror du, at dit liv havde set ud, hvis du ikke havde påbegyndt den ændring af dit liv?

“Så havde det kørt helt af sporet, og så havde jeg vejet mere end jeg nogensinde har gjort før. Jeg havde en kærlighed til carbs (kulhydrater), så hvis jeg ikke havde fået den åbenbaring, så havde jeg kørt videre og gradvist taget mere på”,

Hvad har vægttabet gjort for dig?

“Det har givet mig mere struktur, fordi jeg i dag har en fast rutine. generelt set, er jeg bare blevet gladere. Der er hele tiden noget at stræbe efter, og hver gang man ser et lille fremskridt, så bliver man helt ekstatisk. Mit liv har fået et højere formål, og jeg har aldrig haft det bedre end nu” fortæller Josefine.

Føler du dig lykkelig?

“Ja, det gør jeg faktisk. Det føles som om, at jeg har fået en åbenbaring,” siger hun med et smil på læberne.

Er du ikke bange for, at du falder i igen?

”Det ved jeg, at jeg ikke gør. For det er blevet så stor en del af min livsstil, at jeg slet ikke kan undvære det. Den hårdeste del på ugen, er faktisk min restday (dag uden træning), fordi det er blevet en fast rutine, at jeg står op, træner og tager på arbejde. Man får et energi-kick af at træne, så det kan være svært at holde sig i ørene, så man ikke tager af sted,” lyder det slutteligt fra Josefine.

Josefines råd til at tabe sig

En undersøgelse fra marts 2018 foretaget af Danske Regioner og Sundhedsstyrelsen viser, at antallet af moderat til svært overvægtige danskere er steget til 51 %. Det betyder, at lidt over halvdelen af den danske befolkning er overvægtige.

Mange danskere ønsker også at gøre noget ved det, men det er ikke altid lige let at komme i gang. Josefine deler derfor et par af de råd, som hun har fundet mest effektive i forbindelse med hendes livsstilsændring

  1. Find en motionsform, som du nyder. Du skal ikke tage styrketræning, bare fordi andre gør det. En motionsform der ikke føles som en pligt.
  2. Sørger for at du ikke underernærer din krop. Det vil sige, at du ikke spiser for lidt. Spiser du for lidt, ødelægger du din forbrænding på længere sigt.
  3. Slut med forbudt. Du skal ikke udelukke fødevarer fra din kost, men begræns mængderne.
  4. Gør det til en livsstil i stedet for en kur. Det er sådan du har succes, og så vil det vare ved.
  5. Vend ikke alt på en tallerken. Jeg træner selv seks gange om ugen og meget intensivt, men det har taget tid at komme dertil. Lyt til din krop og start stille ud.
  6. Søg inspiration i andre, men prøv ikke at efterlign andre. Det kan give blod på tanden, men vi er alle forskellige, og hvad der er det rette for andre, er ikke nødvendigvis det rette for dig.

 

Anbefalet til dig