Anne Hjernøe har mærket det på egen krop: Nu giver hun sine bedste råd til at finde ro i hverdagen

Af: Liva H.

|

02/09/2024

Kendte
Foto: Marie Ravn/Ritzau Scanpix
Foto: Marie Ravn/Ritzau Scanpix
Anne Hjernøe har netop udgivet bogen " Stå stærkt" der handler om at lytte til kroppens signaler.

Lige nu læser andre også

Anne Hjernøe har selv haft stress tæt inde på livet og måtte trække i nødbremsen efter en skræmmende episode, hvor hun troede, hun var ved at få et hjertetilfælde. Hun oplevede symptomer som tunnelsyn, hjertebanken og vejrtrækningsbesvær. Efter flere undersøgelser viste det sig, at der ikke var tale om et hjertetilfælde, men at det i stedet var et tydeligt signal om, at Anne skulle drosle ned og passe på sig selv for at undgå, at disse symptomer udviklede sig til en vedvarende tilstand af stress.

I bogen "Stå stærkt" deler Anne Hjernøe sine erfaringer og fortæller om de "hurtige plastre," der hjælper hende med det samme, når hun føler sig stresset i en presset hverdag eller livsperiode.

Det skriver Alt for damerne.

Skab overblik

Når Anne Hjernøe føler sig stresset, er det vigtigt for hende at danne sig et overblik. Først lægger hun en plan for, hvordan hun vil nå de opgaver, hun skal udføre, og laver en liste, som hun følger. Effekten af at strukturere sine opgaver og kunne krydse dem af giver hende en følelse af ro og mindsker stressen.

Prioritér alenetid og ro - og mærk efter

Det kan være svært at finde tid til sig selv i en travl hverdag, men det er ikke noget, der kommer af sig selv. Derfor er det vigtigt at prioritere og insistere på at have noget tid alene, det Anne kalder "mig-tid." Det kan bestå af en gåtur, træning, yoga eller en tur i svømmehallen. Hvis man har et arbejde eller en opgave, der kræver ro, kan man bruge ørepropper eller lyddæmpende høretelefoner for at skabe ro omkring sig og undgå distraktioner. For Anne er det virkelig vigtigt at have ro og alenetid samt at prioritere sig selv. Det gør det lettere at mærke efter i krop og sind. En anden øvelse, man kan gøre, er at lægge hånden på hjertet og mærke efter, hvordan man har det. Det er bedst at ligge ned, men det kan også gøres siddende. Det er en øvelse, man kan lave på arbejdet, hvor man kan give sig selv en pause på fire-fem minutter til at fokusere på vejrtrækningen, finde ro og mærke efter.

Spis godt, og husk din søvn

En af de ting, som Anne også har bemærket, er, hvor stor indflydelse mad har på hendes velvære. Derfor prioriterer hun måltider med masser af protein og grøntsager, der giver hende energi, gør hende stærkere, mætter og smager godt. Madlavning er også et frirum for hende og giver hende et pusterum fra det, der ellers stresser hende. Hun fortæller, at det nærmest kan være meditativt at skære grøntsager, røre marinader og lave gode krydderiblandinger.

Er man ramt af stress, kan madlavning dog godt være en af de ting, der vælter "korthuset," og derfor kan det være en god idé at sænke ambitionerne. Det kan man blandt andet gøre ved at vælge grøntsagsblandinger fra frost og vælge lette retter som rugbrød med pålæg nogle af dagene.

Føler man sig presset, er det også vigtigt at få nok søvn. Manglende søvn kan gøre, at man er mere tilbøjelig til at spise usundt, springe træningen over og glemme at komme ud og få frisk luft.

Derfor er det vigtigt at være bevidst om sin søvn og vide, hvornår man bør gå i seng. "For mig handler det om, at jeg skal ramme mit søvnvindue, der står åbent mellem kl. 22.00 og 22.30. Søvnvinduet er det tidsrum, hvor vores døgnrytmehormon, melatonin, gør det mest ideelt for os at falde i søvn, og det kan ligge lidt forskelligt fra person til person," fortæller Anne Hjernøe afslutningsvis.

De ovenstående fokusområder og metoder, er altså noget Anne trækker på når hun kan mærke at hun har brug for at slappe af, men samtidig nå sine mål.

Anbefalet til dig