Blot 18 uger gammel og med en foreløbig kampvægt på godt 30 kilo er den bløde og godmodige hvalp, Gandhi, allerede godt i gang med sin uddannelse. Ideen er, at hunden på sigt skal kunne hjælpe plejepersonale og pædagoger i situationer, hvor der er potentiale for fysiske konfrontationer med for eksempel en person med demens, hvor forvirring eller utryghed kan få dem til at reagere med vold over for personalet.
"Vi vil dels gerne teste, hvad der sker, når vi introducerer en hund i situationen, og så skal vi opbygge erfaringer i, hvordan man bedst træner en hund til at kunne fungere i de tilspidsede situationer, der desværre opstår en gang imellem," fortæller Michael Neigaard, der er specialist i pædagogisk sikkerhed og grundlægger af virksomheden S.T.O.P, som blandt andet arbejder med vidensdeling i forhold til sikkerhed, tryghed, omsorg og pædagogik på social- og sundhedsområdet.
Snuser rundt
Den nysgerrige hundehvalp var forleden på besøg på Plejecenter Liselund i Viborg, hvor mange ældre med demens bor. Formålet med det første besøg var ene og alene, at Gandhi fik lejlighed til at snuse lidt rundt og hilse på både personale og beboere. Han er allerede trænet til at komme med mange forskellige steder hen. Også steder, hvor der er mange mennesker, støj og uforudsigelige situationer. Michael Neigaard har nøje valgt racen Leonberger, da det er en stor og selvsikker hund, der har et meget roligt gemyt. Den er både kærlig, ikke bange for noget som helst og så har den et tillidsvækkende udtryk og en blød pels, der indbyder til at blive klappet.
Gandhi klarede den første træningsseance på Liselund i sikker stil. I snor gik han en tur rundt på plejecentret og undersøgte stille og roligt de nye omgivelser med fin nysgerrighed. Hos både beboere og personale fik han selvfølgelig meget positiv opmærksomhed og kærlige klap.
"Han er da ikke til at stå for. Sikke rolig og fin fyr, han er," sagde en beboer, da Gandhi kom og hilste på. Hunde er ikke et særsyn på plejecentret, hvor tre besøgshunde hver uge kigger forbi for at skabe gode oplevelser for beboerne.
Og det er netop brugen af besøgshunde, der er indgangsvinklen til Michael Neigaards tanke om at udvikle en hund, der er robust, rolig og opsøgende, selv i hektiske situationer med høje råb, skub og forvirring.
"Det er både meget sørgeligt for borgeren, der kommer til at reagere fysisk, men også for personalet, der i mange tilfælde er nødt til at anvende magt i situationen. Vi arbejder kontinuerligt på at udvikle kompetencer og viden, der kan nedbringe brugen af magt. Der er meget positive perspektiver i aktivt at udvikle redskaber, som for eksempel Gandhi," siger Michael Neigaard i en pressemeddelelse.
Virksomheden S.T.O.P. har siden 2005 har hjulpet borgere med svære udfordringer og personalet på institutioner med at få en tryg hverdag og ekstra støtte til svære opgaver. Det gør man blandt andet ved at udvikle uddannelsesforløb for personalet, samt ved at formidle specialuddannede vikarer i hele landet.