Tilsvarende demonstrationer under temaet Klimaalarm finder sted i 148 andre byer i Belgien, Brasilien, Canada, Columbia, Egypten, England, Danmark, Frankrig, Italien, Japan, Luxembourg, Polen, Portugal, Schweiz, Skotland, Spanien, Sverige, Uruguay, USA og Vietnam.
Vi kan stadig nå det
Repræsentanter fra næsten 200 regeringer over hele verden er i øjeblikket samlet i Katowice i Polen til en to uger lang konference kaldet COP24.
I 2015 mødtes verdens ledere i Paris til COP21. Her blev man enige om en klimaerklæring, der siger, at den globale temperaturstigning skal holdes under to grader, og helst ikke mere end halvanden grad. Nu skal lederne i Polen sammen finde ud af, hvordan landene kan nå dette mål. Der skal laves et regelsæt og aftaler om, hvordan man skal tjekke, at landene lever op til klimaplanerne.
FN's videnskabelige panel for vurdering af forhold relateret til klimaændringer, IPCC, siger, at det stadig er muligt at begrænse den globale opvarmning til halvanden grader. Dermed kan man reducere de skader, som klimaforandringerne forårsager, men der skal handles nu.
Det handler om at tage ansvar
Et globalt problem som ophedning af hele Jorden må nødvendigvis løses af ledere i et internationalt forum som COP24, men verden over tager enkeltindivider også ansvar.
I vores del af verden kan vi formentlig alle gøre noget for klimaet – og dermed for vores og vore efterkommeres fremtid. Mange af os kunne måske ændre i vores forbrugsmønstre, og mange har allerede omlagt forskellige vaner af hensyn til klimaet. Andre føler sig kaldet til også at ruske op i andre medborgere og politikerne for at gøre en endnu større forskel. En af disse er Mette Rahbek, der er politisk aktiv og beskriver sig selv som aktivist. For hende handler det om at gøre noget – at vække flest muligt til handling, og det håber hun blandt andet at kunne gøre med denne cykeldemonstration på lørdag.
"I disse dage mødes verdens ledere til COP24 i Polen for at diskutere vores klimaudfordring. Men vi har altså ikke brug for mere snak. Vi har brug for handling. Nu! Så vi handler!" siger Mette Rahbek. Hun arrangerer cykeldemonstrationen sammen med Den Grønne Studenterbevægelse.
Hvorfor lige en cykeldemo?
Fremstilling af cykler udgør en miljøbelastning, men at cykle er en klimavenlig transportform, der passer perfekt til en demonstration mod flere klimabelastninger.
Når de mange cykelklokker ringer samtidig skal de ses som klimaalarmklokker. Man kan sige, at demonstranterne med infernalsk larm fra cykelklokkerne vil søge at ringe politikerne op. Der er tale om et seriøst wake-up call. Demonstranterne ønsker handling nu, inden chancen forspildes.
De røde baglygter er som mange små stoplygter, der siger stop til mere global opvarmning.
Husk cykel med ringeklokke og baglygter, hvis du på lørdag vil træde i pedalerne, vise det røde lys og ringe med klokken for klimaet. Demonstrationen starter fra Amfipladsen klokken 15.
I skrivende stund mangler stadig en enkelt tilladelse, men det forventes, at demonstrationen vil køre ad Vestergade – Mageløs – Flakhaven – Overgade – Hans Mules Gade – evt. gennem julemarkedet – Nørregade – Slotsgade - Grønnegade og tilbage til Amfipladsen.