Det er ikke kun travlhed i arbejdslivet, der skaber stress. Det kan også opstå, hvis privatlivet ikke er i balance. På samme måde er der ikke nødvendigvis kun ét symptom, der fortæller, at man er ramt af langvarig stress. Der er derimod en række af indikatorer i både krop og sind, som muligvis kan betyde, at man er ramt af stress. Vi bringer her en liste over de hyppigst forekommende symptomer.
Det er vigtigt at slå fast, at blot fordi du oplever et eller flere af sympomerne her på listen, er det ikke ensbetydende med, at du har stress. Hvis du synes, at flere lyder bekendt, vil det dog nok være en god idé at konsultere din praktiserende læge, der kan foretage en præcis diagonisticering.
Symptomer på stress
Nogle af de psykiske symptomer, der kan betyde, at man har stress, er.
- Træthed
- Irritabilitet
- Hukommelsesbesvær
- Problemer med koncentrationen
- Angst
- Nedsat humoristisk sans
- Depression
Stress befinder sig ikke kun i hovedet. Hvis man bliver udsat for langvarig stress, kan det også slå sig på kroppen, så man får fysiske sympomer. Nogle af dem, man oftest ser, er:
- Indre uro
- Hovedpine
- Hjertebanken
- Smerter i maven
- Nedsat seksualdrift
- Vægttab
- Forværring af kronisk sygdom
En stresset person vil ofte udvise en anderledes adfærd end sædvanlig. Det kan være små eller større ting, der pludseligt ændre sig. Det kan fx dreje sig om:
- Søvnproblemer
- Hyperventilation
- Aggressivitet
- Nedsat præstationsevne
- Ubeslutsomhed
- Øget brug af stimulanser - fx alkohol, cigaretter o.l.
- Mere sygefravær end sædvanligt
Kilde: Sundhedsstyrelsen og Netdoktor
Flere og flere danskere er stressede, derfor vil Vejle24 i denne uge undersøge stressens væsen og hvad konsekvenserne af et udbrud kan være. Derudover har vi fået råd og historier fra en række lokale, som vi har spurgt om, hvad de gør for at forebygge at blive stressede eller komme videre i livet efter, de har været ramt. Vi håber, at I vil læse med.