Pluk selv dine bær direkte fra buske mellem byhusene eller gå på æblerov i bymidten. Sådan ser fremtidens Vejle ud, hvis det står til projektgruppen bag de to skovhaveprojekter Spis din Skovhave og Skovhave i Vejle. Begge projekter ønsker at rykke ved forståelsen af, hvordan grønne områder i byen kan se ud og gøre naturen til et naturligt omdrejningspunkt for bymiljøet.
”For os handler det om at dele viden og inspirere andre til at tænke mere bæredygtigt og se de mange muligheder, som skovhaver rummer,” fortæller Ulla Karmann, som er en af de frivillige borgere, der har engageret sig i projekterne.
Vejlenserne skal mærke skovhaverne på både krop og sind, men de nye grønne områder skal også være med til at ruste byen mod klimaforandringer og oversvømmelser.
”Skovhaver designes på en måde, så de efterligner en naturlig skov og er derfor langt mere modstandsdygtige end eksempelvis traditionelle køkkenhaver. Skovhaven er biologisk bæredygtig og i stand til at klare forstyrrelser såsom klimaforandringer og mere ekstremt vejr. Samtidig kræver de kun lidt vedligeholdelse, da der ikke skal plantes nyt hvert år,” fortæller Dana Laura Cernat, koordinator for skovhaveprojekterne i Vejle Kommune.
Ny bydel bliver testprojekt
De første frø skal som et forsøg sås i den nye bydel Ny Rosborg. I de kommende måneder vil kommunen i samarbejde med lokale ildsjæle og frivillige borgere plante skovhaver omkring de områder, hvor bydelen vil skyde op. De nye grønne områder vil være åbne for alle og skal fungere som en inspirationsudstilling, der viser, hvordan natur og by kan vokse sammen.
De kommende skovhaver i Ny Rosborg. Illustration af Christine Hempel.
”Tankegangen bag skovhaverne er rigtig interessant set ud fra et byudviklingsperspektiv. Det positive bidrag, naturen har til fællesskabet og folkesundheden, kombineret med den positive påvirkning af klimaet vil være med til at skabe en mere attraktiv by,” siger byplanlægger og arkitekt i Vejle Kommune Jakob Østergaard.
Økonomisk opbakning fra ind- og udland
Det er ikke kun i Vejle, man kan se mulighederne i de to projekter. Både nationalt og internationalt har skovhaverne vakt interesse, hvilket har sikret et solidt økonomisk udgangspunkt. Friluftsrådet har støttet Spis din skovhave med 150.000 kroner, og Skovhave i Vejle har netop modtaget 50.000 euro fra EU's klimaprogram Climate KIC.
Pengene skal blandet andet bruges til kursus- og uddannelsesforløb for medarbejdere i Teknik & Miljø og en gruppe frivillige borgere, som skal være kommunens skovhaveambassadører. Herudover skal de bruges til etableringen af skovhaven i Ny Rosborg og integrering af skovhaver i den fremtidige byplanlægning.
Fakta:
Bag projekterne står Grønt Forum og Teknik & Miljø i Vejle Kommune, en gruppe frivillige borgere samt Brandbjerg Højskole.