Vi har talt med Venstrekandidat og byrådsmedlem Christoffer Aagaard Melson, om udfordringer og løsninger, og om hans vigtigste mærkesag.
For meget bureaukrati
Christoffer kommer fra en familie, hvor begge forældre var selvstædige – deres lange arbejdsdage og bøvlet med bureaukrati kickstartede Christoffers politiske interesse. Sidenhen har har læst medievidenskab og journalistik på Aarhus Universitet og arbejdet med politisk kommunikation i USA og København, men nu er han flyttet til Vejle og for stadig at have noget med politik at gøre, stillede han op i byrådet, hvor hans mål er at komme ind på Christiansborg.
Mærkesag:
”Jeg vil gerne være med til at repræsentere Vejle på Christiansborg. Jeg har siddet i byrådet i fem år, og jeg formand for teknisk udvalg og gruppeformand. Så der oplever jeg, at at der bliver taget beslutninger, som ikke giver specielt meget mening i lokal kontekst.
De næste år skal der ske rigtig meget omkring infrastruktur omkring Vejle, så det vil jeg gerne stå for. Jeg vil gerne være med til at sørge for at pengene ikke bliver brugt på et håbløst projekt, som fx en togbro over Vejlefjord.
Lidt mere generelt, så synes jeg, at det er blevet for svært at være iværksætter og drive en lille virksomhed. Jeg synes, at der er kommet for meget bureaukrati, og det kan man blandt andet se ved, at vi er at af de lande, hvor den mindste del af befolkningen er iværksættere. Det vil jeg prøve at være med til at lave om på, så det bliver lidt lettere.
Helt konkret vil jeg kigge på noget målrettet i forhold til rammevilkårene, men også i forhold til bureaukrati. Vi skal have lavet nogle overordnede mekanismer, så der kommer styr på reglerne. De er for svære at holde styr på, som de er nu – især hvis du er en lille virksomhed. Jeg har været ude med et forslag om, at hver gang at politikerne forslår nogle nye regler, så bliver de nødt til at forholde sig til, om nogle af de gamle kan fjernes. For på en lang række områder, så er der ikke overblik over reglerne. Så der er ingen der har overblik over, det samledes reguleringstryk. I mine øjne bliver det dårligere, når ingen kender alle reglerne, for så går alle jo og laver noget kriminelt hver dag.”
Sundhedssektoren
Største udfordring:
”Vi skal have et endnu bedre sundhedsvæsen, end vi har i dag. Det er noget der betyder meget for mig. Vi har en stor udfordringer i forhold til, hvordan vi bevarer og udvikler kvalitet. Vi bliver flere ældre, så hvordan vi skaber det godt, med de nye supersygehuse er vigtigt. Hvordan bliver det ens for alle kommuner.”
Hvordan løser vi det?
”Der skal laves nogle ændringer strukturelt på sygehuset. Vi skal være sikre på, hvilken kvalitet den kommune man bliver sendt til, kan levere. Vi skal sørge for vi bliver endnu mere dygtige og specialiserede, men det er noget strukturelt. Vores bud fra Venstres side, det er, at man får lavet nogle kvalitetsstandarder, som alle kommuner skal leve op til. Lidt ligesom man har det inden for serviceloven.
Børn, unge og uddannelse
Største udfordring:
”Overordnet set er der en udfordring i, at der i dag er mange børn der føler, at de er pressede og de får angst. Så vi har en udfordring i at sørge for at de har det godt, og at de trives. Det handler også om de sociale medier, hvor de unger bliver præsenteret for et meget mere komplekst verdensbilleder. Det er også en opgave i den offentlige sektor og i folkeskolen. Hvor vi sørger for at de unge bliver klædt på med ændring i, hvordan verden er med en digital dannelse.”
Hvordan løser vi det?
”Vi skal sørge for at alle kommer med og alle skal lære at læse, for eller er det rigtigt svært at være med i en verden hvor alt findes på internettet. Der er ingen snuptagsløsning, men der skal fokus på IT-kompetencer og digital dannelse allerede i folkeskolen i højere grad end der er i dag. Vi vil også gerne have iværksætteri på skoleskemaet, men der skal være rammevilkår, hvor det er muligt.
Klima og miljø
Største udfordring:
”Det er at den globale opvarmning. Her synes jeg, at Danmark skal være med til at gå forrest. Dem på venstrefløjen giver ikke så meget mening, når de vil redde klimaet ved at lukke dansk landbrug. Alt andet end lige, så er dansk landbrug noget af det mest miljørigtige i verden. Jeg tror i stedet, at vi skal give dem de rigtige rammevilkår, der er nødvendige, for at de forsat kan gå forrest. Vi skal passe på med, at vi ikke giver vores landbrug så dårlige vilkår.”
Hvordan løser vi det?
”Den måde vi kan være et godt eksempel for resten af verden. Det er ved at vise at velstand, industriarbejdspladser, landbrug og grøn omstilling det godt kan gå hånd i hånd. Så det er den vej, som jeg synes, at vi skal gå.”
Udlændingepolitik
Største udfordring:
”Den største udfordring er, at vi historisk set ikke har været gode nok til, at gøre dem til en del af det danske samfund og arbejdsmarked, så de kan forsøge sig selv. Det er noget jeg har arbejdet en del med som kommunalpolitikker. Jeg har været formand for Arbejdsmarkedsudvalget.”
Hvordan løser vi det?
”For mig handler det om at man har nogle forventninger til dem der kommer til landet. I Danmark skal man arbejde – både som mand og kvinde og biddrage. Og så har jeg også en holdning til at man burde bruge pengene anderledes. I stedet for at give en højere ydelse, så synes jeg, at man ligesom i dag burde flere ressourcer på at få folk i arbejde. Her kan vi se, at det trods alt har virket, og at flere er kommet i arbejde end førhen historisk set. Så det er det spor vi skal fortsætte af. Vi er i gang med at rydde op efter forgående fejl, hvor man bare satte folk i en lejlighed med en høj ydelse. Og bruge ressourcerne på at få folk i beskæftigelse, og have nogle meget klare krav om at i Danmark skal man arbejde og forsøge sig selv.