Brande i hjemmet stiger: Nu kommer forsikringsekspert med 6 vigtige råd

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Her kommer der seks gode - og vigtige - råd til, hvordan du væsentligt sænker risikoen for brand i hjemmet

Lige nu læser andre også

Der findes mange årsager bag brande i danske hjem: værktøjer, elektronik, forskellige varmekilder mm. 

Og antallet af anmeldte brande fortsætter også med at stige: sidste år gik én specifik brand alene i historiebøgerne, da en hel etageejendom med 130 familiers hjem gik op i røg.

Derfor skal der handles, for at forhindre flere hjem i at stå op i flammer.

Morten Fruergaard, der er driftsdirektør hos Købstædernes Forsikring, var forsikringstager på den førnævnte inferno. Han selv sætter ord på, hvad der var årsagen bag branden - og samtidig kommer med gode råd til de danske boligejere, skriver Via. Ritzau:

”Spredningen af branden kunne have været undgået. Manglende sektionsadskillende vægge var skyld i, at der dannede sig et hulrum under taget, hvor branden kunne sprede sig. Husejere kan lære af det særligt i forbindelse med større ombygninger af loftkonstruktioner, tilbygninger eller en ny 1. sal, hvor man skal sætte sig ind i de generelle brandkrav. Derudover er det en god anledning til at genopfriske en række simple tips til forbedring af sikkerheden, som man kan være opmærksom på i dagligdagen” fortæller direktøren.

De seks gode råd fra forsikringseksperten lyder som følger:

Emhætter og udsugningsrør

Emhættens funktion er at suge os, røg og damp ud fra komfuret i køkkenet. Mangel på rengøring af emhætten kan derfor medføre, at rester af fedt og mados lægger sig på vandrette flader. I tilfælde af brand kan en manglende udsugning føre til, at branden udvikler sig ved hjælp af udsugningskanalerne. Husk derfor at rense komfur, emhætte og ovn.


Brændeovn/Skorsten

At få renset sin skorsten er ikke alene vigtigt, men også lovpligtigt. Du skal derudover holde øje med, om brændeovnen begynder at udvikle kraftig røg. Det kan nemlig være tegn på skorstensbrand grundet sodlaget på indersiden af skorstenen som antændes.

Tørretumbler

Gør det til en del af den ugentlige rengøring, at tømme tørretumblerens fnugfilter. Dannes der for meget fnug, kan det nemlig antænde ved høj nok varme.

Elinstallationer

Husk at tjekke elinstallationer og stikkontakter, da de ikke må være møre eller beskadigede. Det samme gør sig gældende med opladere til for eksempel telefoner, computere og tablets. Under opladning skal elektronikken ligge på en fast overflade, så som et bord eller en hylde. Undgå derfor at lægge dem i sengen eller sofaen. Smid defekte opladere ud.

Brandfarlig væske

Neglelakfjerner, håndsprit, eddikesyre mm. udgør alle stor brandfare, da de et let antændelige. Opbevar dem i originalemballage og væk fra varmekilder, så som stearinlys, tændstikker og vindueskarme på solrige dage.

Brandalarm

Det er alfa og omega at vedligeholde dine brandalarmer. Alle brandalarmer har en lille knap, hvor man kan tjekke om alarmerne virker og fortsat har strøm på batterierne.

Mest læste

Disse 4 grøntsager skal du aldrig spise rå Der er masser af rå grøntsager, som er sunde og nærende at spise rå, så længe de bliver vasket grundigt. Der er dog også nogle rå grøntsager, som kan være usunde og endda farlige at indtage.
Derfor skal du aldrig koge et koldt æg Du bør aldrig tage et æg direkte fra køleskabet, og herefter lægge det ned i kogende vand.

Anbefalet til dig