Den ene smider sit håndklæde i vasketøjskurven efter hvert bad, mens den anden tørrer sig i to uger med det samme håndklæde. Men hvor beskidt bliver et håndklæde egentlig? Og hvor ofte bør du vaske dine håndklæder?
På vores hud lever der omkring tusind forskellige bakteriearter. Så det er ikke så mærkeligt, at der også findes alt muligt på det håndklæde, du tørrer dig med.
Håndklæder er nemlig ideelle ynglesteder for bakterier. Når du tørrer dig efter badet, forbliver det tykke stof fugtigt i noget tid. Og på fugtige steder formerer bakterier sig hurtigt. I et dårligt ventileret badeværelse kan bakterier og svampesporer altså få lov til at hygge løs.
Bakterier trives ikke kun i fugt, men også i de hår og hudskæl, du efterlader, når du tørrer dig. Kort sagt: dit håndklæde bliver hurtigt et festmåltid for bakterier.
Hvor ofte bør du vaske håndklæder?
Mens nogen smider håndklædet til vask efter hvert bad, bruger andre det samme i flere uger. Men hvor ofte bør du egentlig skifte det?
Selvom du er ren, når du træder ud af badet, kommer der stadig en hel del bakterier på håndklædet - takket være fugt og hudskæl. Den mest almindelige anbefaling er derfor at skifte håndklædet ud efter cirka tre gange.
Sådan tørrer du håndklædet rigtigt
At hænge håndklædet godt til tørre hjælper også mod bakterievækst. Bakterier formerer sig nemlig langsommere, hvis håndklædet tørrer hurtigt. De trives jo bedst i fugtige og varme omgivelser.
Hæng derfor håndklædet op med det samme efter brug - helst så bredt som muligt, så der ikke dannes folder. Jo hurtigere det tørrer, desto bedre. Du kan også hænge det uden for badeværelset, over radiatoren eller blot sørge for god udluftning i badeværelset.
Ikke farligt
Vasker du dit håndklæde sjældnere end efter tre gange? Ingen panik. Du bliver næppe syg af de bakterier, der samler sig på håndklædet. Men det betyder dog ikke, at det ligefrem er en god idé at gøre det.
Det er heller ikke nødvendigt at vaske håndklædet hver dag - det er desuden heller ikke særlig bæredygtigt at gøre dette. Vask det efter at have brugt det tre gange, skriver mediet NPO - og så er du godt kørende. Men gør det gerne ved 40 eller 60 grader.