Mange danskere spiser varer før de har betalt: Men er det lovligt?

Af: Lucas Andreas

|

09/02/2024

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vanen har længe været under kritik for manglende ordentlighed.

Lige nu læser andre også

Mange danskere svinger næsten hver dag forbi et supermarked for at købe dagligvarer ind. Og en særlig vane blandt indkøbere har tiltrukket sig opmærksomhed. Der er nemlig mange, der kan finde på at åbne varer og spise eller drikke dem, før de har betalt for dem. Nogle spiser et æble, eller giver deres børn en mos eller andet for at holde dem beskæftiget.

Det rejser spørgsmålet om, hvorvidt det er acceptabelt og lovligt at spise varer i supermarkedet, inden de er bippet i kassen og officielt er købt. Ifølge eksperter og supermarkedskæder er det en gråzone, der balancerer mellem kundevenlighed og juridiske overvejelser.

Sharon Beavis fra Federal Public Service (FPS) Justice forklarer, at selvom det ikke eksplicit er forbudt at forbruge varer før betaling, er det bedst at undgå det for at forhindre misforståelser. Det grundlæggende princip er, at når en vare tages fra hylden og forbruges, antages det, at der er indgået en købsaftale.

Det skriver Vrt.

Der er altså ingen lovmæssige problemer i at gøre det, og det afhænger altså af supermarkedskædernes egne politikker.

De internationale kæder Carrefour og Colruyt er eksempler på kæder, der udviser fleksibilitet over for kunder, der spiser eller drikker varer under indkøb, såfremt disse varer betales ved kassen. "Hvis folk giver os det pænt at vide ved kasseapparatet eller selv scanner den åbnede emballage, er det slet ikke noget problem," siger Carrefours talsmand, Regine Van Tomme.

Delhaize har en mere restriktiv tilgang og tillader generelt ikke forbrug af varer før betaling, medmindre der er tale om medicinske årsager eller smagsprøver uddelt af butikken selv. De er særligt opmærksomme på varer solgt i løs vægt, hvor det kan være svært at verificere, om kunden har intention om at betale.

Dette fører til en vigtig pointe: intentionen bag handlingen. FPS Justice understreger, at det afgørende er kundens hensigt, hvilket kan være vanskeligt at bedømme i praksis. Derfor frarådes det at spise eller drikke inden betaling, da det kan give anledning til mistanke om tyveri.

I sidste ende er det en balancegang mellem at opretholde god tro og undgå juridiske misforståelser. Mens nogle supermarkeder vælger at se gennem fingre med praksissen som en form for kundeservice, er det vigtigt for forbrugerne at navigere inden for disse retningslinjer med omtanke og ansvar.

Anbefalet til dig