Nyheder24.dk
Forside Mad Derfor elsker din krop surdejsbrød: Eksperter afslører dets fordele

Derfor elsker din krop surdejsbrød: Eksperter afslører dets fordele

Multi,Grain,Sourdough,Bread,Homemade,Whole,Grain,Wheat, sliced Bread,brød, brødskive
Shutterstock

Er du vild med at spise surdejsbrød, så kan du glæde dig over, at der faktisk er flere fordele forbundet med det.

Lige nu læser andre

Når du spiser surdejsbrød, får du mere end bare en lækker base til sandwiches og toast. Du får også mange sundhedsmæssige fordele, da brødet indeholder vigtige næringsstoffer. Faktisk betragtes surdejsbrød som et af de bedste brød at spise – især hvis du vælger et brød med en kort ingrediensliste.

Men du tænker måske: Hvad sker der med kroppen, når du spiser surdejsbrød, og hvordan adskiller det sig fra andre typer brød? Martha Steward har talt med diætister for at finde ud af det.

Hvad er surdej?

Surdejsbrød er lavet af mel, vand, salt og en surdej.

“En surdej starter laves med vand og mel, som fermenteres i cirka syv dage (eller mere) for at udvikle en aktiv kultur, der bidrager til smag og hæveevne,” siger Samantha Coogan, klinisk diætist, programdirektør for ernæringsuddannelsen og lektor ved University of Nevada, Las Vegas.

Dette adskiller sig fra andre brød, som bruger traditionel tørgær til at hæve, forklarer Connie Elick, autoriseret diætist og underviser i sundhedsfokuseret madlavning ved Institute of Culinary Education.

Læs også

Hvad sker der, når du spiser surdej

Her er effekterne af at spise surdejsbrød.

Forbedret tarmhelbred

Da surdejsbrød gennemgår en længere fermenteringsproces end almindeligt brød, indeholder det gavnlige bakterier, siger Elick. Disse bakterier, der er kendt som probiotika, er gode for fordøjelsen.

“Surdej er også en god kilde til fibre og præbiotika, som er det, der fodrer probiotika,” siger Coogan. 

Dette er vigtigt, fordi en sund tarmmikrobiota kan styrke immunforsvaret, reducere inflammation og muligvis forbedre mental sundhed, siger Elick.

Lettere fordøjelse

Hvis du har glutensensitivitet eller irritabel tarm, kan surdejsbrød være lettere for mave-tarm-systemet end andet brød. Ifølge Coogan reducerer fermenteringsprocessen FODMAPs (dårligt optagede kulhydrater) og gluten, hvilket gør brødet lettere at fordøje.

Læs også

Men bemærk dog, at surdej ‘ikke er sikkert for personer med cøliaki på grund af resterende glutenindhold’, siger Coogan.

Reduceret oxidativt stress

Surdej indeholder selen, et vigtigt næringsstof for optimal sundhed, siger Elick.

“Selen fungerer som en antioxidant, der beskytter os mod toksiner og frie radikaler, som kan forårsage oxidativ skade,” forklarer Elick.

Som resultat beskytter det celler, DNA og proteiner.

Bedre blodsukkerkontrol

Surdejsbrød har et lavere glykæmisk indeks end de fleste andre brød. (Et fødevares glykæmiske indeks måler, hvor hurtigt det øger blodsukkeret.) Dette skyldes fermenteringsprocessen, som gør stivelsen i brødet mindre tilgængelig for fordøjelse og optagelse i blodbanen, siger Coogan.

Læs også

Derfor øger surdej ikke blodsukkeret lige så hurtigt som andet brød. Resultatet? En lavere risiko for type 2-diabetes og relaterede komplikationer.

Bedre optagelse af næringsstoffer

Når du spiser surdejsbrød, kan din krop optage flere næringsstoffer end ved andre typer brød. Det skyldes, at surdej indeholder færre fytater, også kaldet ‘anti-næringsstoffer’, som findes i korn. Fytater ‘binder sig til visse mineraler som zink og jern og forhindrer dem i at blive optaget,’ siger Elick.

Men ‘den længere og mere syrlige fermenteringsproces i surdej gør det muligt at nedbryde flere fytater end i almindeligt brød,’ siger Elick. Det baner vejen for bedre næringsoptagelse.

Ads by MGDK