Nyheder24.dk
Forside Mad Eksperter advarer: Højt kødforbrug fører hvert år til millioner af...

Eksperter advarer: Højt kødforbrug fører hvert år til millioner af dødsfald

kød
Janine Passos / Shutterstock.com

Ekspert har advaret om, at man skal holde sit kødforbrug nede, da det hvert år fører til millioner af dødsfald.

Lige nu læser andre

I årevis har forskellige organisationer anbefalet, at man spiser mindre kød. Produktionen af kød belaster miljøet kraftigt, og et lavere kødforbrug ville ifølge flere forskere også gavne helbredet.

En ny rapport fra forskerkommissionen EAT-Lancet kaster nyt lys over emnet og hævder, at et lavere kødforbrug hvert år kunne forhindre millioner af dødsfald. Deres råd er klart: Spis ikke rødt kød mere end én gang om ugen.

I rapporten opfordrer eksperterne især mennesker i rige lande til at reducere deres kødforbrug markant. Det vil ikke kun mindske landbrugets udledning af drivhusgasser, men også føre til et betydeligt fald i antallet af dødsfald forårsaget af livsstilsrelaterede sygdomme.

Ifølge EAT-Lancet kan selv små ændringer i kosten hurtigt have en positiv effekt. Mindre rødt kød, færre forarbejdede fødevarer, mindre sukker og færre mættede fedtstoffer kombineret med et højere indtag af frugt og grøntsager kan forbedre helbredet markant.

Forskernes beregninger viser, at disse ændringer kunne forhindre op til 15 millioner dødsfald om året på verdensplan, skriver Metro.

Læs også

Rapportens anbefalinger er præcise: spis maksimalt 15 gram rødt kød om dagen (cirka en spiseskefuld), 200 gram grøntsager, 300 gram frugt, 210 gram kornprodukter, 250 gram mejeriprodukter og 30 gram fisk eller lyst kød som kylling.

Et sådant kostmønster vil ifølge forskerne ikke blot redde mange liv, men også halvere fødevareproduktionens udledning af drivhusgasser.

Forskerne erkender, at det vil kræve store ændringer for mange mennesker, men understreger, at det er nødvendigt for at bevare en bæredygtig planet for fremtidige generationer.

Rapporten gør det dog klart, at denne kost ikke passer til alle. Visse grupper kan risikere mangel på calcium, B12-vitamin, jern og jod.

I fattigere områder, hvor kosten hovedsageligt består af stivelsesrige fødevarer, kan et større indtag af kød og æg være nødvendigt, mens man i rigere lande kan kompensere med kosttilskud.

Læs også

Selv om flere mennesker vælger at spise vegetarisk, vælger nogle efter en periode at begynde at spise kød igen. I den forbindelse fortæller tre kvinder i rapporten om deres oplevelser med at vende tilbage til en kost, der indeholder kød – ofte af helbredsmæssige årsager.

Ads by MGDK