Læge afslører: Disse bestemte fiberrige fødevarer kan sænke risikoen for kræft

Mad
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En læge har afsløret, at det er vigtigt at spise disse fiberrige fødevarer, hvis du vil sænke risikoen for kræft.

Lige nu læser andre også

En læge har delt sine bedste anbefalinger til fødevarer, der kan øge dit fiberindtag og mindske risikoen for at udvikle tarmkræft.

I Danmark får omkring 5.000 mennesker hvert år konstateret tarmkræft. Det gør det til en af de mest almindelige kræftformer i landet. Cirka 2.000 mennesker dør årligt af tarmkræft i Danmark.

Stigningen i antallet af diagnoser hænger sammen med stillesiddende livsstil, for lidt motion og en kost med mange forarbejdede og røde kødprodukter. Derudover har en kost med for lidt kostfibre været forbundet med en øget risiko for tarmkræft.

"Fibre hjælper os med at komme af med afføring oftere. Det øger også afføringens volumen og fortynder indholdet. Det betyder, at skadelige kemikalier i afføringen tilbringer mindre tid i tarmen," lyder det fra Cancer Research ifølge SurreyLive.

For at holde tarmene sunde, er det derfor vigtigt at vide, hvilke fødevarer der er gode kilder til fibre. Typisk findes fibre i plantebaserede fødevarer som fuldkorn, bønner og linser - men en læge har nu valgt at dele en række andre fødevarer, han anbefaler.

Dr. Karan Rajan, der er kirurg i det britiske sundhedsvæsen (NHS) og samtidig er et kendt navn på de sociale medier for at dele vigtige sundhedsråd, delte for nylig en video op på sin TikTok-profil.

"Hvis du vil maksimere dit fiberindtag på nemme måder med ting, du sikkert allerede har i dit køkken, så vil jeg vise dig hvordan," siger han i videoen.

De fødevarer, som eksperten anbefaler for at øge fiberindtaget, er:

  • 50 gram (en lille skål) pistacienødder

  • 50 gram (en lille skål) mandler

  • 80 gram (en lille skål) hindbær

  • 80 gram (en lille skål) edamamebønner

  • 100 gram (en lille skål) frosne grønne ærter

  • Én stor æble

  • Én spiseskefuld chiafrø

  • 100 gram hummus

  • Fire firkanter mørk chokolade

  • En halv avocado

  • Ét mellemstort pære (spis skrællen med)

  • 60 gram havregryn

Dr. Rajan forklarer, at disse fødevarer hver især bidrager med forskellige fytonæringsstoffer, polyfenoler og præbiotiske fibre, som påvirker tarmens mikrobiom på forskellige måder - hver med deres egen særlige virkning.

"Det er ret nemt at kombinere én, to eller endda tre af disse ting og få et fiberrigt måltid," siger han.

For eksempel: Hvis du spiser havregryn, et æble og nogle hindbær til morgenmad (i de nævnte mængder, red.), vil du allerede få mindst 15 gram fibre fra dagens start. National Health Services anbefaler, at alle får mindst 30 gram fibre om dagen i kosten.

"I gennemsnit får børn i alderen 11 til 18 år kun 16 gram om dagen. At opmuntre dem til at spise masser af frugt og grønt samt stivelsesholdige fødevarer (vælg fuldkornsvarianter og kartofler med skræl, hvor det er muligt) kan hjælpe dem til at få nok fibre," siger NHS.

"Der er stærk evidens for, at det at spise mange fibre (ofte kaldet kostfibre eller 'grovkost') er forbundet med lavere risiko for hjertesygdom, slagtilfælde, type 2-diabetes og tarmkræft."

"Fødevarer med fibre giver os også en større mæthedsfornemmelse, og en fiberrig kost kan hjælpe fordøjelsen og forebygge forstoppelse."

Anbefalet til dig