500 indlæggelser kan undgås: Dårlig mundhygiejne slår folk ihjel

Af: Thea Andersen

|

18/10/2022

Nyheder
Foto: Denglademund.dk
Foto: Denglademund.dk
”Dårlig mundhygiejne er et udbredt problem, og en stor del af årsagen til lungebetændelse, smerter og underernæring, hos vores ældre borgere” udtaler tandplejer Liselotte Hinrich fra denglademund.dk

Lige nu læser andre også

Tandbørstning redder liv - så simpelt er det.

Hvis plejepersonalet blev bedre til at børste de ældres tænder, så kunne ti procent af indlæggelser fra plejehjem, som følge af lungebetændelse undgås. Det viser undersøgelser foretaget af vpt.dk og isikrehaender.dk ifølge Denglademund.dk.

Ofte skyldes lungebetændelse at der kommer plak - det vil sige for mange bakterier i munden - i lungerne, på grund af fejlsynkning.

Mellem 50 og 87 procent af plejehjemsbeboere lider af fejlsynkning, viser opgørelser fra rhnordjylland.rn.dk, og ugeskriftet.dk. Og mere end 70 procent af de ældre som har været indlagt med lungebetændelse, og som også lider af fejlsynkning, dør før der er gået ét år efter udskrivelsen fra hospitalet.

Ifølge isikrehaender.dk kan 500 indlæggelser om året undgås med en bedre mundhygiejne.

Dårlige tænder giver underernæring

Det anslås af tandlægeforeningen, at flere end 50 procent af de ældre som er afhængig af hjælp til plejen, er underernærede.

”Underernæring kan skyldes mange ting. Men hvis man har smerter i munden p.ga. caries, infektioner, eller mundtørhed, som gør at man ikke kan tygge og synke sin mad, så er det uundgåeligt at man bliver underernæret” udtaler tandplejer Liselotte Hinrich.

Men hvorfor gør vi så ikke noget?

På sundhedsuddannelserne er der ingen koordineret undervisning i mundpleje. Mange steder er der faktisk slet ingen undervisning. Så plejepersonalet ved ikke hvad de skal holde øje med, hvordan de kan forebygge, og hvordan de faktisk selv kan behandle mange sygdomme og tilstande i mundhulen.

48 procent af plejepersonalet foretrækker andre arbejdsopgaver end mundplejen, og mundplejen er det der oftest bliver valgt fra ved travlhed, viser en undersøgelse foretaget af forskningsleder ph.d. Hanne Konradsen.

Hos denglademund.dk har man udviklet et koncept med tværfaglig undervisning, som gør plejepersonalet i stand til for alvor at gøre en forskel. Og de tilbyder også løbende rådgivning til plejepersonalet.

Kompliceret mundpleje

Mange ældre mennesker har fået foretaget mange tandbehandlinger gennem årene, som gør at de har mange ujævne tænder og manglende tænder, som stiller endnu større krav til personalet, i forhold til deres viden om mundpleje.

Mange ældre mennesker er vokset op før børnetandplejen blev etableret, og før fluortandpastaen blev indført. De har også levet det meste af deres liv før der kom fokus på forebyggelse generelt. Som prikken over iét, så lider 20 procent af den voksne danske befolkning ifølge tandlægeforeningen.dk af mundtørhed, hovedsageligt den ældre aldersgruppe.

”Når man mangler spyt så accelererer sygdomsprocesserne i mundhulen meget hurtigere” udtaler tandplejer Liselotte Hinrich.

Manglende forebyggelse

Så en opvækst uden børnetandpleje, uden fluor og uden fokus på forebyggelse, har helt naturligt været medvirkende til at mange ældre mennesker har et tandsæt som stiller større krav til mundplejen.

Og når man ikke er vant til forebyggelse, så kan det være svært at blive overbevist om, at mundpleje har en forebyggende effekt. Især når man er vokset op med at man først går til tandlægen når man har tandpine.

Må jeg børste dine tænder?

I Danmark anslås det at 87.000 mennesker over 65 år i dag lever med demens. Og antallet forventes at stige til mere end 134.000 i 2035. Og det vurderes at mellem 64 og 80 procent af plejehjemsbeboere i dag lider af demens, viser undersøgelser fra videnscenterfordemens.dk og alzheimer.dk.

Når man har demens er det ofte meget svært at håndtere og acceptere når der kommer et ”fremmed” menneske og stikker noget ind i ens mund. Ofte vil det føles som et overgreb, som derfor resulterer i det man kalder for udadreagerende adfærd. Ifølge psykolog Bo Hejlskov Elvéns teori, er det i virkeligheden bare et menneskes forsøg på at sige fra, når man ikke formår at sige fra på andre måder.

”Resultatet er derfor ofte, at der så ikke bliver børstet tænder” udtaler tandplejer Liselotte Hinrich.

Den store udfordring

Så et menneske som gennem et langt liv har fået foretaget mange tandreparationer, og som ikke har indsigt i effekten af forebyggelse, og som måske har demens, eller har demens under udvikling, og lider af mundtørhed, stiller meget større krav til den måde vi udfører mundplejen på. Og det er vores ansvar.

Ifølge isikrehaender.dk er mere end 75 procent af plejehjemsbeboere er ikke i stand til at udføre en tilstrækkelig mundhygiejne, og alligevel får mange af dem ikke hjælp til det. Der mangler viden på området.
Derfor er det vigtigt at vi uddanner vores sundhedspersonale, både i den teoretiske mundpleje, men også i hvordan man nemmere får lov til at børste tænder på dem som er svære at komme til.

”Hos denglademund.dk har vi udviklet et koncept med undervisning, som får begge ender til at mødes” udtaler Liselotte Hinrich, som for øvrigt også har erfaring med demens fra arbejdet som social- og sundhedsassistent.

Løsningen

Undervisning og tværfaglige projekter som kan øge tandsundheden med op til 90 procent, som man har erfaret i Københavns kommune:

  1. Giv personalet den nødvendige basale viden

  2. Giv personalet den nødvendige viden om den personrettede mundpleje

  3. Lær personalet at bruge hjælpemidler (specialprodukter)

  4. Lær personalet hvordan man lettere får lov til at børste tænder på et menneske med demens.

Anbefalet til dig