En ny succes har ramt Randers i form af et demenskor, der allerede fra starten har tiltrukket mange deltagere. Koret, som er inspireret af DR-programmet "Demenskoret", blev startet af Ældre Sagen i Randers, og ifølge tovholder Karl Jakobsen er begejstringen stor. Det fortæller TV 2 Østjylland.
“Vi havde håbet på en succes, men at det blev så stort, så hurtigt, havde vi ikke turdet håbe på,” siger Karl Jakobsen, som er bestyrelsesmedlem i Ældre Sagen Randers. Han er overvældet over den varme stemning og glæden blandt deltagerne.
Musik som medicin mod demens
At musik har en positiv indvirkning på demensramte er velkendt. Ifølge Hanne Mette Ochsner Ridder, professor i musikterapi ved Aalborg Universitet, er sang og musik ikke kun en fornøjelse, men også en vigtig indsats mod demenssymptomer.
“Musik kan skabe forbindelse til indre følelser og minder samt give ro og velvære i kroppen. Det kan endda dæmpe depression, hvis det bruges fagligt,” forklarer Hanne Mette Ochsner Ridder.
Hun peger også på, at musik og sang kan hjælpe med at bevare livskvaliteten hos mennesker med demens og muligvis skubbe de alvorlige symptomer længere ud i fremtiden.
En voksende tendens
Randers er langt fra det eneste sted i landet, hvor demenskor vinder frem. Ifølge professoren er der i øjeblikket en markant stigning i antallet af kor for demensramte over hele Danmark.
“Det breder sig virkelig. Det er så dejligt,” siger Hanne Mette Ochsner Ridder og fremhæver, at de første små studier indikerer, at sang har en gavnlig effekt på demens.
Musik vækker minder
En af korets deltagere, Iben Østergaard, fortæller, at sangene har en særlig evne til at blive husket, selv når andre minder forsvinder.
“Nogle sange kan jeg udenad, men hvad jeg skal i morgen, kan jeg ikke huske,” siger hun med et smil.
Hun understreger, hvor vigtigt det er at komme ud og få fælles oplevelser, selv når demensdiagnosen er stillet.
Stigende antal demente i Danmark
Ifølge Nationalt Videnscenter for Demens lever omkring 96.000 danskere over 65 år med en demenssygdom, og hvert år registreres der cirka 8.000 nye tilfælde.
Demenskorets popularitet i Randers viser, hvordan musik kan være en vej til livsglæde og socialt fællesskab trods sygdommens udfordringer. Og med den store tilslutning er der ingen tvivl om, at koret er kommet for at blive.