Flere danskere end nogensinde før købte elbiler i 2024, men nu lyder der kritik af de lave afgifter.
Ifølge miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen fra Det Økonomiske Råd er den statslige støtte til elbiler en ineffektiv måde at fremme den grønne omstilling på.
"Den statslige hjælp til køb af elbiler er en dyr måde at sikre den grønne omstilling på," forklarer han til TV 2.
I stedet mener han, at midlerne bør omdirigeres til at reducere CO₂-udledninger i landbrug og industri, hvor klimaaftrykket kan sænkes mere effektivt.
Alternativt kan pengene bruges på at tilpasse sig de klimaudfordringer, som Danmark står overfor, såsom kystsikring.
Ministeren afviser
Skatteminister Rasmus Stoklund (S) erkender, at lavere afgifter har gjort elbiler attraktive, men afviser, at tiden er inde til at hæve dem.
Han påpeger, at elbiler stadig kun udgør 11 procent af bilerne på de danske veje.
"Derfor er det for tidligt at sige, at elbilerne må klare sig selv," lyder det fra ministeren.
Han understreger, at afgiftsstøtten fortsat er nødvendig for at fastholde udviklingen og sikre, at flere danskere vælger elbiler.
Hvorfor ændringen?
Argumentet fra Det Økonomiske Råd er, at de økonomiske ressourcer kan bruges bedre.
En analyse fra rådet fremhæver, at den nuværende støtte til elbiler ikke giver nok klimareduktion i forhold til investeringen.
Desuden er eksporten af næsten nye elbiler fra Tyskland til Danmark blevet kritiseret for at drage fordel af tilskudsordningerne uden at gavne miljøet nok.
Selvom debatten fortsætter, står det klart, at vismændenes anbefalinger kan få betydning for fremtidige afgiftsstrukturer og prioriteringer i klimakampen.