BEKYMRENDE: 4 ud af 5 mangler vigtig forsikring

18/09/2020

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Topdanmark
Størstedelen mangler den vigtige forsikring, oplyses det.

Mest læste i dag

De fleste danske virksomheder har ingen forsikring mod cyberangreb, og det er vanskeligt at få virksomhederne til at interessere sig for emnet. Topdanmark har spurgt en række af deres virksomhedskunder for at blive klogere på, hvorfor de ikke har tegnet en cyberforsikring.

“Vores erhvervskunder er generelt meget opmærksomme på at være godt dækket ind, men lige når det gælder cyberforsikring har mange vanskeligt ved at se behovet og dermed nødvendigheden af forsikringen”, siger Søren Viltoft Baatrup, leder af Topdanmarks afdeling for cyberforsikringer, i en pressemeddelelse.

Erhvervskunderne peger i Topdanmarks undersøgelse bl.a. på, at de har et antivirusprogram, at de ikke har behovet, da de ikke har vigtige data at miste, eller at de opbevarer deres data sikkert i skyen.

”Virksomhederne er typisk ikke opmærksomme på, at risikoen for at blive ramt af et hackerangreb og miste data eksisterer, bare du har en computer, eller bruger en online kalender eller regnskabssystem, siger Søren Viltoft Baatrup.

Disse er mest udsat

Den største udfordring er ifølge Topdanmark de mange små- og mellemstore virksomheder, der ikke er cyberforsikret.

"Meget store virksomheder har ofte et solidt setup omkring deres it-sikkerhed med egne eksperter og fast tilknyttede it-sikkerhedsleverandører, og derfor er de mindre sårbare end små virksomheder overfor cyberangreb", siger Søren Viltoft Baatrup, leder af Topdanmarks afdeling for cyberforsikringer.

Er en virksomhed dækket af en cyberforsikring, vil forsikringsselskabet straks i sætte en ”redningsaktion” i gang, hvor et it-sikkerhedsfirma hjælper med at reetablere virksomhedens it-systemer og genskabe eventuelt tabte data.

”Den lille håndværksmester, butik eller virksomhed har typisk ingen erfaring eller viden om, hvordan de skal håndtere et cyberangreb. Derfor er de meget udsat, hvis de bliver ramt. Reagerer de ikke hurtigt, kan de risikere eksempelvis at miste hele deres økonomisystem eller alle deres data", siger Kenneth Millard, IT-sikkerhedsekspert fra Envista Forensics.

”Oftest bliver virksomheder først bevidste om værdien af deres data den dag, de mistes. Generne ved et cyberangreb er ofte større end ved et almindeligt indbrud. Dine data kan du ikke bare gå ned i en butik og købe igen”, siger Kenneth Millard

Envista Forensics oplever dagligt cyberangreb rettet mod små virksomheder, som fortrinsvis består af to typer angreb. For det første ransomware, hvor alle virksomhedens filer krypteres via inficerede e-mails eller de hackes via usikre forbindelser. For det andet Phishingangreb, hvor e-mailkorrespondance kompromitteres, eller hvor falske hjemmesider, medfører tab af ordrer, goodwill og kunder.

Ransomware er den mest hyppige form for cyberangreb. Ca. tre ud af fire cyberangreb, som bliver anmeldt hos Topdanmark, er ransomware-angreb.

 

Anbefalet til dig