Efter flere års forsøg bliver receptordineret medicinsk cannabis en fast del af det danske sundhedsvæsen.
Et bredt flertal i Folketinget har besluttet at gøre den nuværende forsøgsordning permanent, hvilket betyder, at patienter fortsat kan få adgang til behandlingen efter 2025.
En løsning for smertepatienter
Forsøgsordningen, som blev lanceret i 2018, har været målrettet patienter med multipel sklerose, kræft, rygmarvsskader og kroniske smerter.
Ifølge sundhedsminister Sophie Løhde (V) har mange patienter oplevet betydelig lindring af smerter og kvalme, hvilket har forbedret deres livskvalitet.
“Med aftalen sikrer vi, at patienter, som ikke har haft tilstrækkelig effekt af andre behandlinger, også fremover vil kunne få udskrevet medicinsk cannabis under trygge rammer,” siger ministeren.
Aftalen er indgået med partierne SF, Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Alternativet.
Udfordringer for lægerne
Trods ordningens succes har der været kritik fra læger, som tøver med at udskrive medicinsk cannabis.
Skepsissen skyldes manglende videnskabelig dokumentation for effekten og utilstrækkelig viden om bivirkninger.
Den nye aftale adresserer dette ved at styrke vejledningen til både læger og patienter.
Ifølge en evaluering fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet er der allerede etableret en “forsvarlig ramme” for ordningen, men den lægefaglige tryghed skal forbedres.
Erfaringer fra forsøgsordningen
Evalueringen viser, at behandlingen ikke har haft alvorlige bivirkninger for patientsikkerheden.
Samtidig har der været en stigning i antallet af recepter, hvor 1800 patienter har indløst 20.000 recepter mellem 2020 og 2023.
Kræftens Bekæmpelse er blandt dem, der har positive erfaringer med ordningen.
Organisationens patientstøttedirektør Pernille Slebsager håber, at permanentgørelsen vil øge lægernes tryghed.
“Vi håber, at en styrket vejledning kan få flere læger til at udskrive medicinsk cannabis, så flere patienter kan få gavn af det,” siger hun.
Med ordningen fast forankret i sundhedsvæsenet fra 2026 tager Danmark endnu et skridt mod at tilbyde flere behandlingsmuligheder til patienter, der ikke finder lindring i traditionel medicin.
Samtidig fortsætter arbejdet med at opbygge lægefaglig viden og støtte om behandlingen.