Chokerende sag: Ansatte delte billeder af psykiatriske patienter på Facebook- Nu fælder tilsyn dom

Af: Liva H.

|

20/09/2024

Nyheder
Genrefoto/ Psykiatri Region Nordjylland
Genrefoto/ Psykiatri Region Nordjylland
Regionen blev bekendt med denne rystende sag gennem whistleblower-ordning.

Lige nu læser andre også

En opsigtsvækkende sag har rystet landet, efter det blev afsløret, at flere ansatte på et psykiatrisk sengeafsnit havde delt billeder af indlagte patienter i en lukket Facebook-gruppe.

Sagen har skabt stor debat om patientrettigheder og etik i sundhedsvæsenet, og nu er der faldet dom.

Det skriver DR.

Sagen blev opdaget, da ledelsen på hospitalet modtog en henvendelse gennem Region Midtjyllands whistleblower-ordning.

Det viste sig, at billeder af patienter var blevet delt i en lukket Facebook-gruppe, herunder et billede af en patient sammen med en nu fratrådt overlæge. På et af billederne ses den nu fratrådte overlæge ligge på gulvet, hvor han tilsyneladende lader, som om han har taget for meget antipsykotisk medicin. Ved siden af ham sidder en patient og "tager sig af ham", som Frihedsbrevet beskriver det.

Denne handling og deling af billeder blev hurtigt anmeldt til Datatilsynet, som vurderede, at der var tale om en alvorlig overtrædelse af patienternes rettigheder.

"Det er Datatilsynets helt klare opfattelse, at medarbejdere ikke må dele oplysninger fra deres arbejde – herunder for eksempel billeder af patienter og helbredsoplysninger – i strid med lovgivningen," udtaler tilsynet.

Ingen samtykke er gyldigt i denne situation

Selvom det ser ud til, at patienterne havde givet deres samtykke til billederne, er det i denne situation ikke gyldigt.

Ifølge reglerne kan patienter, der er indlagt og befinder sig i et afhængighedsforhold, ikke give et juridisk bindende samtykke. Dette gælder uanset om billederne blev delt i en lukket gruppe på sociale medier eller ej.

Denne sag har sat fokus på den måde, hvorpå ansatte på sundhedsområdet bruger sociale medier, og regionen har allerede varslet nye retningslinjer for at sikre, at lignende episoder ikke sker igen.

Regionsdirektør Jonas Dahl udtaler:

"Vi er på vej med en ny retningslinje i forhold til, hvordan man navigerer klogt på sociale medier."

Konsekvenser for de involverede

Sagen har allerede fået konsekvenser for flere af de involverede. Både den pågældende overlæge og afdelingsledelsen er fratrådt deres stillinger som følge af skandalen.

Derudover skal 1.500 patientsager nu gennemgås, for at sikre at der ikke er sket flere brud på persondatasikkerheden.

Facebook-gruppen, hvor billederne blev delt, er siden blevet lukket ned, men skaden er allerede sket. Datatilsynet har nu lukket sagen, men med den klare opfattelse, at eventuelle ansættelsesretlige konsekvenser for de involverede ansatte bør håndteres af regionen selv.

Denne sag viser, hvor vigtig dømmekraft og respekt for patienternes rettigheder er, når man arbejder i sundhedssektoren.

Kent Kristensen kalder det en "slående mangel på dømmekraft", at billederne overhovedet blev delt, og at en overlæge medvirkede i en situation, der kunne så tvivl om den lægefaglige autoritet.

Anbefalet til dig