Da solen stod op over Hvidovre Kommune onsdag morgen, var det ikke kun daggryets lys, der brød igennem stilheden, men også en uventet stilstand i byens ellers så regelmæssige affaldshåndtering.
Klokken seks, med en beslutsomhed født af måneders frustration og nødråb, nedlagde op mod 30 skraldemænd arbejdet i en strejke, der har sendt rystelser gennem det lokale samfund.
"Det er virkelig ikke noget, vi ønsker, men vi ser ikke andre udveje. Vi elsker at arbejde for Hvidovre-borgerne, men vi elsker ikke at blive behandlet sådan her, og vi må erkende, at ledelsen og politikerne ikke ønsker at gøre noget ved det," udtaler en af de strejkende arbejdere, der har valgt at forblive anonym, til Fagbladet 3F.
Beskrivelser af tvungen fejlsortering af affald og krav om at køre skraldebiler uden gyldigt EU-bevis, er blot toppen af isbjerget af de anklager, der er blevet rettet mod den pågældende leder. Disse påstande, kombineret med rapporter om direkte mobning og overvågning, tegner et dystert billede af en arbejdsplads i krise.
Hvidovre Kommune annoncerede den 5. marts en advokatundersøgelse for at kaste lys over anklagerne, men skraldearbejdernes krav om midlertidig hjemsendelse af den omtalte leder under undersøgelsen blev afvist. Denne beslutning har kun bidraget til en yderligere forværring af situationen, ifølge de ansatte.
"Vi har råbt op i så lang tid, og vi har klaget til alle, der kan klages til. I et halvt år er vi gået kommandovejen og har klaget til samtlige ledere i Hvidovre Kommune, herunder borgmesteren og kommunaldirektøren, men ingen lytter. Ingen tør handle," lyder det fra de strejkende, der nu føler sig presset til at tage sagen i egne hænder.
Strejken har ikke kun været en kamp for bedre arbejdsvilkår, men også et råb om hjælp fra et team, der føler sig overset og nedbrudt. Med fem kollegaer, der allerede er bukket under for stress, depression og angst, og flere, der balancerer på kanten, står det klart, at denne konflikt handler om mere end blot arbejdsmiljø – det er en kamp for menneskelighed og anerkendelse.
Mens Hvidovre Kommune og de strejkende skraldemænd står over for en uvis fremtid, arbejder Fagbladet 3F på at indhente en kommentar fra kommunen.