Dansk by overrasker: Slipper heste løs

02/11/2020

Christian Granhøj Skouboe

Sådan så det ud, da hestene blev sluppet løs. Foto: Gladsaxe Kommune
Nu skal bysbørnene vænne sig til synet af en flok heste, som de nu bor side om side med.

Mest læste i dag

Tre flotte såkaldte naturheste blev mandag sluppet løs i Høje Gladsaxe Park. Det er hermed et af de få steder i Danmark, hvor man kan opleve naturheste, der græsser året rundt midt i et byområde.

Det fortæller Gladsaxe Kommune. 

De tre heste skal leve vildt i en stor indhegning i parken, som borgerne har fuld adgang til. Hestene skal skabe en mere rig og varieret natur og samtidig give beboerne i området en masse gode oplevelser.

Der findes naturheste flere forskellige steder i Danmark, men kun ganske få steder så tæt på by og boliger som i Høje Gladsaxe Park.

"Vi er meget glade for at byde hestene velkommen til Høje Gladsaxe Park. Det klinger godt med vores ambition om at skabe en grøn, levende og klimavenlig by her i Gladsaxe og være Vild Med Vilje, som er et andet af vores projekter. Hestene hjælper nemlig både med at øge biodiversiteten og er samtidig utrolig spændende at se på," siger borgmester Trine Græse.

Hestene kommer fra Nordtyskland og er vant til at leve ude hele året og selv skaffe sig føde. De er af racen konik og ligner de vildheste, der før har levet vildt i Danmark.

Hjælper naturen

Det er forventningen, at hestene med deres adfærd skaber en mere rig og frodig natur i Høje Gladsaxe Park.

"Når hestene fx spiser græsset ned, får blomsterne bedre betingelser for at vokse frem. Og om vinteren gnaver de i barken på træerne og skaber så levesteder for biller og svampe. Hestepærerne er derudover mad for insekter, som igen vil være mad til fugle og padder, som vi derfor forventer at se flere af," fortæller biolog Ayla Nurkan Gretoft fra Naturteamet i Gladsaxe Kommune.

Der er fri adgang til hestefolden, så alle kan gå en tur og se på hestene. Hestene er ikke farlige og vil naturligt holde afstand til besøgende. Besøgene i folden skal dog holde 30 meters afstand til hestene og ikke fodre dem. Hestene tilses dagligt af en dyrepasser.

Indhegningen er ca. 12 hektar og der er fire indgange til området. Både Vejdirektoratet og Københavns Kommune har lagt areal til indhegningen, så folden har fået et naturligt forløb langs stisystemet omkring naturarealet. Størstedelen af indhegningen ligger dog i Gladsaxe Kommune, som også er projektansvarlige.

 

Anbefalet til dig