Hvis du vil dæmpe inflammationen, har din kost meget at sige – og denne snack kan have en positiv effekt.
Lige nu læser andre
Verden er blevet helt vild med pistacienødder – især efter den store efterspørgsel på den populære ‘Dubai-chokolade’, som har ført til mangel på forsyninger.
Men der kan være en god grund til begejstringen. De små grønne nødder er nemlig fulde af næringsstoffer, der styrker tarmens sundhed og kan være særligt gavnlige for at reducere inflammation og støtte immunforsvaret – især hvis de spises om aftenen.
Det viser en amerikansk undersøgelse af 51 voksne, som ifølge det britiske medie The Independent fandt, at indtag af pistacienødder før sengetid påvirker tarmbakterierne – dog kun hos voksne med prædiabetes.
Resultaterne, som blev offentliggjort i tidsskriftet Current Developments in Nutrition, tyder på, at hvis man erstatter en kulhydratbaseret snack som toast med pistacienødder, kan det hjælpe med at ændre tarmens mikrobiom – det komplekse økosystem af mikroorganismer, der lever i tarmene.
En anden undersøgelse fra 2023, offentliggjort i tidsskriftet Foods, viste desuden, at pistacienødder generelt øger antallet af gavnlige tarmbakterier mere end andre nødder. Men hvad gør pistacienødder så gode for vores tarme?
Læs også
“De er fyldt med fibre og polyfenoler – næringsstoffer, som dine tarmbakterier lever af. Du kan se det som mad til de gode bakterier, der holder din tarm i balance,” forklarede Dr. Federica Amati, ernæringsekspert hos ZOE, til The Independent.
“Personer, der spiser pistacienødder regelmæssigt, har typisk flere mikrober, som producerer kortkædede fedtsyrer som butyrat – et stof, der hjælper med at reducere inflammation og bevare en sund tarmslimhinde.”
Tarmens mikrober spiller en central rolle for helbredet, da de understøtter fordøjelsen, styrker immunforsvaret og hjælper kroppen med at modstå sygdomme. Hver persons tarmflora er unik, og jo større mangfoldighed, desto sundere er tarmen.
Pistacienødder indeholder meget kostfibre, hvorfor blot en lille håndfuld giver cirka 3 gram ud af de anbefalede 30 gram om dagen. Denne type fibre er særligt gavnlige, fordi de dæmper inflammation og fremmer væksten af gode bakterier.
“Disse nødder indeholder fibre og særlige kulhydrater, der fungerer som præbiotika, hvilket betyder, at de nærer gavnlige tarmbakterier som Bifidobacteria og Lactobacillus,” forklarede den autoriserede ernæringsekspert Rob Hobson til The Independent.
Læs også
“Når disse fibre fermenteres i tyktarmen, produceres der kortkædede fedtsyrer som butyrat, propionat og acetat, som hjælper med at opretholde en sund tarmslimhinde, reducere inflammation og støtte immunforsvaret.”
Ud over fibre frigiver pistacienødder også forbindelser som polyfenoler, tocopheroler (en type E-vitamin) og lutein (en antioxidant), som alle fremmer tarmens sundhed.
“Polyfenoler og antioxidanter bliver nedbrudt af tarmbakterierne, som dermed påvirker mikrobiotaens sammensætning og aktivitet,” forklarede Hobson.
De sunde fedtstoffer og proteiner i pistacienødderne hjælper desuden med at forsinke fordøjelsen, så næringsstofferne når længere ned i tarmen, hvor fermenteringen sker – og dermed bidrager til en bedre balance i tarmfloraen.
At vælge en håndfuld pistacienødder i stedet for kiks eller chips om aftenen kan desuden reducere sukker- og saltindtaget, hvilket yderligere styrker tarmens sundhed.
Læs også
“I modsætning til usunde snacks indeholder pistacienødder hverken tilsat sukker eller emulgatorer, som kan forstyrre mikrobiomet. En håndfuld pistacienødder som snack – eller drysset over maden – er en enkel og lækker måde at støtte tarmens sundhed på,” sagde Rob Hobson.