Antallet af konkurser blandt aktive virksomheder steg i perioden efter coronanedlukningerne og så umiddelbart ud til at have toppet i begyndelsen af 2023.
Men nye tal fra Danmarks Statistik viser, at mange virksomheder stadig har det svært.
Det skriver B.T
Seneste data fra Danmarks Statistik indikerer dog, at udfordringerne fortsætter for flere virksomhedsejere, der må lukke på grund af økonomiske vanskeligheder.
Fra marts til april steg antallet af konkurser fra 210 til 256 blandt virksomheder med mindst én ansat og en omsætning på over en million kroner, hvilket udgør en stigning på 22 procent.
Ingen grund til panik
Kristian Skriver, seniorøkonom hos Dansk Erhverv, anser det for tidligt at ringe alarmklokkerne, på trods af stigningen.
Han påpeger, at der kan være store månedlige udsving, men generelt har der været en faldende tendens siden begyndelsen af året.
Han udtrykker dog bekymring for fremtiden, hvis denne tendens til stigende konkurser fortsætter.
Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, fremhæver høje renteniveauer som en betydelig belastning for gældstunge virksomheder, især inden for byggebranchen, hvor konkurser er særligt fremtrædende.
Bo Sandberg, cheføkonom i Aktive Ejere, minder om, at mens konkurser kan have ødelæggende effekter for de berørte – herunder ansatte, investorer, kreditorer og underleverandører – så er de også en naturlig del af en sund virksomhedsdynamik.
Det dynamiske erhvervsmiljø bidrager til en stærkere samfundsøkonomi ved at fjerne ikke-levedygtige virksomheder og give plads til nye initiativer.
Han udtaler: "At konkurser er en del af den naturens orden i erhvervslivet.
Konkurser har indlysende ubehagelige konsekvenser for ansatte, investorer, kreditorer og underleverandører.
Men som overordnet historisk betragtning, er det sundt for erhvervslivet og for samfundsøkonomien med en høj virksomhedsdynamik, hvor nye virksomheder opstår og ikke-levedygtige virksomheder bukker under", siger han