Rejsekortet har været et yderst succesfuldt tiltag, når det kommer til offentlig transport.
Men de fleste pendlere har nok prøvet, at fumle rundt med rejsekortet mens toget står på perronen klar til afgang. Eller at glemme at tjekke ud, og først komme i tanke om det lang tid efter.
Den ny introducerede Rejsekort-app har for mange pendlere været længe ventet innovation, som potentielt kan løse problemer som netop de to førnævnte..
Men den kommer ikke uden sine udfordringer.
Appen, som tilbyder brugerne en mere strømlinet oplevelse med offentlig transport, har vakt bekymring hos eksperter og Datatilsynet for sin konstante lokationssporing.
DR har afdækket, at appen holder øje med brugerens placering hele tiden, ikke kun når appen er i brug.
Allan Frank, it-sikkerhedsspecialist og jurist ved Datatilsynet, udtrykker sin bekymring:
"Man må som dataansvarlig ikke indsamle og bruge flere oplysninger end det, der er nødvendigt for at varetage det formål, som appen har."
Ifølge Rejseplanen A/S, firmaet bag appen, var det ikke teknisk muligt at udvikle en app, der undgår konstant lokationssporing.
Appens design, som kræver tilladelse til at spore brugerens lokation døgnet rundt, sigter mod at tilbyde realtidsnotifikationer - herunder påmindelser om at tjekke ud og registrering af rejsens start og slutpunkt samt transportmiddel.
Denne konstante overvågning har udløst en bølge af kritik fra flere eksperter, som finder det bekymrende, at man skal acceptere overvågning 24/7 for at bruge appen.
Det er en bekymring, der også deles af Datatilsynet, som nu opfordrer Rejseplanen A/S til at revurdere appens funktionalitet og databehandling, inden den bliver bredt tilgængelig for det danske publikum.