Det har længe været et problem i de danske supermarkeder: Nu skal det være dyrere

Nyheder
Foto: Keld Navntoft
Foto: Keld Navntoft
Det skal være dyrere, lyder det.

Lige nu læser andre også

Justitsministeriet har i sidste uge sendt et nyt lovforslag i høring, der har til formål at sætte yderligere ind over for butikstyveri, hæleri, indbruds- og cykeltyveri, hvori der bl.a. er lagt op til højere bødestraf for butikstyveri og hæler samt at bøden for butikstyveri skal altid overstige værdien af det stjålne.

DSK (De Samvirkende Købmænd, red.) har gennem lang tid plæderet for stramninger og har tidligere haft møder med ministeren og præsenteret forslag til nogle af de stramninger, der nu er på vej.

Derfor hilser DSK naturligvis stramningerne velkommen, men det løser på ingen måde det voldsomme problem købmændene står med, herunder det store svind som butikstyverierne pålægger butikkerne.

Sådan skriver de selv i en pressemeddelelse.

Derfor ønsker DSK, at der kommer en række nye initiativer, som bl.a. handler om, at der oprettes en ”kriminalitetsfond”, hvor en del af bøderne udbetales direkte som godtgørelse til butikkerne, og der skal skabes mulighed for lønindeholdelse, når en butikstyv pålægges et erstatningskrav.

Derudover skal butikkerne have bedre muligheder for at dele information, billeder, lyd mm.

Der skal også gives mulighed for, at købmændene med ansigtsgenkendelse kan følge kendte butikstyve nærmere.

Det vil være et vigtigt værktøj i kampen mod den organiserede del af butikstyverierne, der begås af udenlandske bander.

”Vi blæser til kamp mod tyveriet, det stikker simpelthen af, og vi kan ikke leve med at vores medlemmer - som er gode og dygtige købmænd - i den grad udsættes for et så omfattende tyveri, som det niveau, vi er nået. Det er ressourcekrævende, og det er grænseoverskridende og nedværdigende, at vores købmænd og deres medarbejdere hver dag må se, at kriminelle forlader butikken med tyvekoster uden konsekvenser,” siger Jannick Nytoft, der er adm. direktør for De Samvirkende Købmænd.

”Vi glæder os over, at justitsminister Peter Hummelgaard har mødtes med os for at drøfte nye tiltag, og hvordan vi får bremset udviklingen. Vi mener, at der vil være brug for endnu flere initiativer mod butikstyverier. Derfor har vi præsenteret vores forslag til en forbedret indsats mod butikstyverier for justitsministeren, som vi håber, kan være til inspiration,” siger Jannick Nytoft.

Fem nålestik mod butikstyverierne

Nålestik nr. 1

Tyverierne skal forhindres, før de finder sted.

Det bedste tyveri er det, der ikke finder sted, og en indsats mod det stigende antal butikstyverier handler ikke mindst om at styrke den forebyggende indsats.

En vej at gå er at give butikkerne bedre muligheder for at dele information, billeder, lyd mm. og give mulighed for, at købmændene med ansigtsgenkendelse kan følge kendte butikstyve kan følges nærmere.

Nålestik nr. 2

Et internationalt problem kræver en international indsats.

En uforholdsmæssig stor andel af butikstyvene i danske butikker er udenlandske statsborgere.

Derfor er det nødvendigt, at de danske myndigheder i højere grad anser dette som et internationalt problem, der både kræver større koordinering med nabolande, dialog med de lande, som tyvene kommer fra og måske endda en fælles EU-indsats og tilretning af visse EU-regler.

Nålestik nr. 3

Myndighedernes indsats skal fokuseres og prioriteres bedre.

Der er behov for en mere intens kamp mod hæleri – især på sociale medier og i udvalgte miljøer.

Dette kræver et styrket samarbejde mellem visse myndigheder. Der er også behov for, at særligt politiet får bedre mulighed for hurtigere sagsbehandling af de mest entydige tyverisager, og for at politiet prioriterer fysisk og synlig tilstedeværelse.

Nålestik nr. 4

Tyveri skal have konsekvenser.

Konsekvenserne ved butikstyveri er i dag ikke tilstrækkeligt afskrækkende, og derfor skal der kigges nærmere på dem.

Der er behov for at overveje mulighederne for straksbøder, et generelt højere bødeniveau, så det bliver dyrere at være butikstyv.

Til slut foreslås også en trappemodel, der sikrer strengere straffe til organiseret kriminalitet og gentagelsestilfælde.

Nålestik nr. 5

Købmændene skal hjælpes bedre gennem tyverierne.

I dag kompenseres købmændene langt fra tilstrækkeligt for deres tab ved tyverierne – ofte trods klare og entydige sager og sanktioner mod tyve, der fanges.

Derfor skal der oprettes en ”kriminalitetsfond”, via hvilken en del af bøderne udbetales direkte som godtgørelse til butikkerne, og der skal skabes mulighed for lønindeholdelse, når en butikstyv pålægges et erstatningskrav.

Anbefalet til dig