Det sker for første gang: Rammer Aarhus på lørdag

03/11/2021

Julie Møller

En af bådene fra Vikingetidens mest berømte og bedst bevarede norske vikingeskibsgrave kommer for første gang på visit udenfor Norge og udstilles på Moesgaard Museum. Foto: Google Maps.
Moesgaard Museum får lov til at danne rammerne om det historiske fund.

Mest læste i dag

En af bådene fra Vikingetidens mest berømte og bedst bevarede norske vikingeskibsgrave kommer for første gang på visit udenfor Norge og udstilles på Moesgaard Museum.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra museet. 

Det drejer sig om en mindre vikingebåd, som blev fundet på dækket af et stort vikingeskib, Gokstadskibet, som er blevet udgravet fra en gravhøj i Sydnorge. Fundet har indtil nu været udstillet på det norske vikingeskibsmuseum på Bygdø, som hører under Kulturhistorisk Museum i Oslo. Men museet skal til at bygge et nyt vikingemuseum og derfor har Moesgaard helt unikt fået lov til at låne og udstille en af de mindre vikingebåde, mens der bygges nyt museum i Norge.

Vikingebåd fra Norge udstilles på Moesgaard. Foto: Moesgaard Museum.

Det er første gang en vikingebåd får lov til at rejse ud af Norge og blive udstillet i udlandet. Udstillingen er en del af et fremtidigt tættere samarbejde mellem Moesgaard og Kulturhistorisk Museum i Norge.

”Gokstad-fundet er enestående, og det er en fantastisk mulighed for os at få lov at vise den. Når man står foran båden, får man virkelig fornemmelsen af vikingeskib. Båden åbner for så mange fortællinger: om vikingernes skibe og rejser ud i verden, om handel og krigstogter, om de rige skibsbegravelser og den nordiske religion,” siger direktør for Moesgaard Museum, Mads Kähler Holst.

Gokstadbåden i udstillingen på Moesgaard. Foto: Moesgaard Museum.

Vikingebåden, som vil kunne ses på Moesgaard fra 6. november, er en ud af tre både, som blev fundet på dækket af Gokstadskibet, i forbindelse med udgravningen af en gravhøj ved Vestfold i Norge. De tre mindre både ligner de store drageskibe fra vikingetiden til forveksling. Båden, som kan ses på Moesgaard, er 6,5 meter lang og har fire årer.

 

 

 

Anbefalet til dig