Diætist afslører chokerende sandhed om Arlas Lurpak: 'Jeg ville ikke spise den'

Af: Alberte B. C.

|

13/05/2025

Nyheder
Genrefoto: Privat
Genrefoto: Privat
Derfor bør du tænke dig om, før du vælger denne Lurpak smør.

Lige nu læser andre også

Når det handler om smør, er danskerne ikke i tvivl: det skal være Lurpak.

Den ikoniske smørblok har i årtier haft en fast plads i både køleskabe og hjerter.

Men nu, hvor Arla har lanceret en ny plantebaseret version, går diskussionen på fuldt blus – og det skyldes ikke kun smagen, men også ernæringsindholdet.

Det er den kliniske diætist Cathrine Ilsøe, der på Facebook sætter spørgsmålstegn ved sundhedsprofilen på det nye produkt.

Hun kalder sig selv "en Lurpak-pige", men indrømmer åbent, at hun ikke er fristet af den grønne udgave – og det på trods af, at hun ikke har smagt den endnu.

Hun har i stedet kigget på det med småt.

Ikke nødvendigvis sundere

På overfladen kan det virke oplagt at vælge den plantebaserede Lurpak, hvis man vil spise sundere.

Men tallene fortæller en anden historie.

Ifølge Ilsøe indeholder den plantebaserede variant 683 kcal pr. 100 g – kun en smule mindre end klassisk Lurpak, der ligger på 739 kcal.

Ingredienslisten afslører endnu mere.

Den traditionelle Lurpak består blot af mælk, mælkesyre og salt.

Den nye version?

Rapsolie, kokosolie, sheaolie, havre, syrningskultur og flere tilsætninger.

"Den plantebaserede Lurpak indeholder OGSÅ en pæn mængde mættet fedt," påpeger hun.

Der er nemlig 19 g mættet fedt i den plantebaserede mod 52 g i den klassiske – dog stadig markant for en vare, der forsøger at signalere sundhed.

Vegansk? Ja. Fedtfattig? Nej.

For veganere kan den plantebaserede udgave være et alternativ til smør.

Men at tro, man sparer kalorier eller fedt – særligt mættet fedt – er ifølge diætisten en illusion.

Og det har sat gang i debatsporet.

Anbefalet til dig